‘Kan mijn dochter van 10 jaar oppassen op haar jongere broertje van 4?’

15.12.2023 09:56

Het is een lastige kwestie: vanaf welke leeftijd is je kind oud genoeg om op te passen op jongere broers of zussen? Is daar een grens voor, of verschilt het per kind?

In principe zouden oudste kinderen al snel een verantwoordelijkheidsgevoel hebben, maar het is niet zo te zeggen of een kind van 10 jaar op haar jongere broers kan passen. ‘Als ik mijn dochter even alleen laat, kan ze prima naar haar broertje kijken, die gewoon zit te spelen of tv zit te kijken. Ik ben niet langer dan een uurtje weg in de middag. Maar soms vraag ik me af of het wel verantwoord is, een ouder kind laten letten op een jonger kind? Ze zijn allemaal nog kinderen, natuurlijk.’

Te jong

Of het kan en mag? Het ligt er ook aan hoe oud de jongere kinderen zijn, of er volwassenen in de buurt zijn en of de ouders makkelijk en snel bereikbaar zijn. In principe kun je kinderen jongeren dan 10 jaar beter nog niet laten oppassen: mocht er toch iets gebeuren, zullen ze niet in alle gevallen weten hoe ze moeten handelen. In principe geldt ook dit als richtlijn: kinderen van 11-12 jaar kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. Kinderen van 13-14 jaar kunnen best een avond alleen thuis zijn en op jongere kinderen in huis passen, maar niet een hele nacht. Zeker als zij een mobiele telefoon hebben kunnen ze de ouders op de hoogte houden en kunnen ze ingrijpen als het nodig is. Vanaf 15-16 jaar kunnen kinderen meestal een nacht alleen thuis zijn.

Oppassen met oppassen

Er bestaan ook officiële regels als het gaat om oppassen. Een kind van 14 jaar oud mag volgens de wet alleen werken tussen 7:00 en 19:00 uur. Het is dus nog niet toegestaan dat een oppas van deze leeftijd in de avond na dit tijdstip werkt, laat staan kinderen jonger dan 14 jaar. Maar in dit geval gaat het om geld verdienen, en dat doe je dan weer niet als je eventjes op je jongere broertje of zusje let.