Is een bloedneus bij een baby onschuldig of moet je de dokter bellen?

11.12.2023 20:51
bloedneus baby

Bijna alle kinderen hebben het wel eens, een bloedneus. Je doet er meestal niet zoveel aan en het kan niet altijd kwaad. Maar hoe zit het bij een baby?

Bij een bloedneus zijn er bloedvaatjes in de neus geknapt waardoor er wat druppels bloed uit het neusje kunnen komen.

Bloedneus bij een baby

Bloedneuzen bij baby’s kunnen zorgwekkend lijken, maar in de meeste gevallen zijn ze onschuldig en geen reden tot ernstige bezorgdheid. Er zijn verschillende redenen waarom een baby een bloedneus kan krijgen:

  1. Droge lucht: Droge lucht kan het neusslijmvlies van zowel kinderen als volwassenen uitdrogen, wat kan leiden tot bloedneuzen. Dit kan vooral een probleem zijn in droge klimaten of tijdens het stookseizoen.
  2. Neuspeuteren: Als een baby in zijn neus peutert, kan dit het gevoelige neusslijmvlies beschadigen en leiden tot bloedingen.
  3. Irritatie: Blootstelling aan irriterende stoffen zoals sigarettenrook, stof of sterke geuren kan het neusslijmvlies irriteren en bloedneuzen veroorzaken.
  4. Verkoudheid: Een eenvoudige verkoudheid kan de bloedvaten in het neusslijmvlies laten zwellen en soms bloedingen veroorzaken.
  5. Trauma: Een kleine verwonding aan de neus, zoals stoten of vallen, kan ook bloedneuzen veroorzaken.

Wanneer je wel de dokter moet bellen?

Als je je zorgen maakt moet je altijd de dokter bellen. Ook als het bloeden doorgaat, nadat je 2 keer 5 minuten de neus dichtgeknepen hebt. Als je baby vaker een bloedneus heeft in een week, dan is het ook altijd verstandig om je huisarts te bellen.

Wat kun je doen als je baby een bloedneus heeft?

  1. Blijf kalm: Bloedneuzen zien er vaak erger uit dan ze zijn. Het is belangrijk om kalm te blijven.
  2. Houd het hoofd omhoog: Laat je baby niet achterover leunen, want dit kan het bloed doorslikken. Houd het hoofd iets naar voren gebogen.
  3. Knijp in het neusgat: Knijp voorzichtig in het zachte deel van het neusgat gedurende ongeveer 5-10 minuten. Dit helpt de bloeding te stoppen.
  4. Hydratatie: Zorg voor voldoende vochtigheid in de omgeving, vooral als de lucht binnenshuis droog is. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken.
  5. Neuszalf: Overweeg het aanbrengen van een zachte neuszalf om het neusslijmvlies te hydrateren en irritatie te verminderen.

Als bloedneuzen vaak voorkomen, aanhouden of als je je zorgen maakt, is het verstandig om contact op te nemen met de kinderarts. In zeldzame gevallen kunnen bloedneuzen een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals bloedstollingsstoornissen.

Bron: Thuisarts