Dit is het gevaarlijkste uur bij het zwembad als je jonge kinderen hebt

11.08.2022 13:45

De zomer is feest: zwemmen, zon en lekkere lange dagen buiten. Maar er zit ook een keerzijde aan al dat buiten zijn, zeker als je vlakbij het water zit. Want bij een zwembad loert gevaar.

Je zou denken dat het gevaar vooral overdag is bij een zwembad, maar verdrinking komt helaas vaker voor op een ander moment.

Gedurende de dag is het vaak druk bij een zwembad en spelen er genoeg kinderen, waardoor iedereen wel op elkaar let. En ook dan zijn er meerdere volwassenen in de buurt die ongemerkt op alle kinderen een beetje letten. Het grootste gevaar zit ‘m juist in het uur in de avond, als ouders aan het koken zijn, opruimen of ergens aan het borrelen en aan het kletsen zijn. Zo tussen 19 uur en 20 uur loert het meeste gevaar bij een zwembad, of dat nou een privé-zwembad of een openbaar zwembad op een camping is, dat maakt niet uit.

Niemand let op

In dit uur gaan kinderen uitproberen en spelen bij het water. Omdat ze er overdag al zijn geweest, kennen ze de plek al en weten ze vaak ook hoe de hekjes open moeten om er te komen. Het gebeurt het meeste bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Kinderen van deze leeftijd weten nog niet hoe ze hun adem moeten inhouden onder water, waardoor ze snel kunnen stikken in het water dat in hun keel en longen komt. Ouders zouden meerdere obstakels moeten plaatsen tussen het zwembad en de toegang en altijd toezicht moeten houden op hun peuter. Juist als je klaar bent met het zwemmen, gaan kinderen terug naar waar ze plezier hebben gehad.

Bron: Tiny Hearts Education