Giftige plant duikt overal op in Nederland: dodelijk voor kinderen

19.07.2022 09:54

Kinderen spelen in de zomer graag buiten, maar kijk voordat je in een park, speeltuin of berm gaat spelen, goed naar de planten die er staan. Er duikt namelijk een nieuwe plant op die giftig is.

En voor kinderen kan het zelfs dodelijk gevaarlijk zijn.

Het gaat volgens expers om de gevlekte scheerling: dat is een van de giftigste planten ter wereld. Waarom het nu gevaarlijker is dan ooit? Deze plant is al langer bekend: experst weten al jaren dat het giftig is. Maar eerst was deze plant alleen te vinden in Limburg en in specifieke duingebieden waar bijna nooit iemand kwam. Nu verspreidt de plant zich heel snel door het hele land. En dat is reden tot grote zorg.

Symptomen

Hoe herken je deze gevaarlijke plant? De plant ziet eruit als een onschuldige bloem. De gevlekte scheerling heeft rode vlekjes op de stengel en een bloemenscherm met kleine witte bloemetjes aan de bovenkant. Als je dus ergens bloemen gaat plukken of je staat in een weiland vol wildgroei en wilde bloemen, speur dan eerst even rond. Aanraken kan niet zo veel kwaad, alhoewel het wel huidirritatie tot gevolg kan hebben. Maar als je kind zijn of haar hand vervolgens in de mond stopt, kan het wel heel gevaarlijk zijn. Een stukje stengel of bloemetje eten, kan zelfs dodelijk zijn door de extreem giftige stoffen in de plant.

Twijfel je of je kind deze bloem heeft aangeraakt met de mond of heeft ingeslikt? Symptomen na inname via de mond zijn: een branderig gevoel, veel speekselaanmaak, moeite met slikken en verlamming van de tong. Bel direct je huisarts of de spoedpost.

Zo ziet de gevaarlijke bloem er dus uit:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Onkruidvrouwtje (@onkruidvrouwtje)

Bron: RTL nieuws