Dit is de veiligste slaaphouding als je hoogzwanger bent

14.10.2021 10:01

Als je in je derde trimester van je zwangerschap zit, dan betekent dat dat de laatste loodjes zijn aangebroken. Je hoeft nog maar 3 maanden, dus je leeft steeds meer toe naar de bevalling. En dan gaat slapen waarschijnlijk al een stuk slechter…

Maar hoe slaap je nou het veiligst voor je ongeboren baby? Welke houding kun je beter niet aannemen?

Linksom

Als je hoogzwanger bent, is het het beste om op je linkerzij te slapen. De doorbloeding naar de placenta zou dan het beste zijn. Maar, geen paniek: ook met je rechterzij is er niets mis. Op je buik slapen lukt sowieso niet meer en op je rug is niet comfortabel, omdat dan al het gewicht op je organen drukt. Als je pas net zwanger bent, kun je wel nog op je buik slapen en dit is niet gevaarlijk voor de baby.

Lees ook
Herstellen met hechtingen na je bevalling: zo heb je het minste pijn

Niet op je rug

Wanneer doe je dan precies wat? Vanaf 20 weken is het aan te raden om op je zij te gaan liggen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt. Dit omdat je baarmoeder groeit en je baby ook, is dat vanaf die termijn niet meer zo’n goed plan. Door het afknellen van deze ader kan de toevoer van zuurstof en bloed naar je baby tijdelijk beperkt worden. De hartfrequentie van je baby gaat dan omlaag: wat niet gelijk schadelijk is. Dus raak niet in paniek als je eens even op je rug draait.

Bron: Zwangeren Portaal

[ajax_load_more post_type=”page” posts_per_page=”2″ post_format=”standard” category=”bekend”]