Herstellen met hechtingen na je bevalling: zo heb je het minste pijn

01.10.2021 08:49

Als je in je bevalling bent ingeknipt of ingescheurd, dan kan dat ontzettend naar zijn. Het doet niet alleen na de bevalling pijn, maar ook je herstel verloopt anders. Want hechtingen down under, hoe ga je daar nou die eerste dagen mee om?

En belangrijker nog voor jou: hoe heb je het minste pijn aan je poes?

Knip of scheur

Het kan soms niet anders dan dat je gehecht moet worden. Dat is nodig om je wonden in je vagina sneller te laten herstellen.

Het verschil tussen uitscheuren en inknippen:

  • Uitscheuren. Je hebt zogezegd een eerstegraads scheur, waarbij er een klein scheurtje ontstaat in de huid van de vagina of in je schaamlippen. Dan zijn hechtingen meestal niet nodig. Bij tweedegraads (vaginawand, bindweefsel en spierweefsel) en derdegraads (ook de huid tussen de vagina en anus, bekkenbodemspieren en kringspier) uitscheuren, is hechten altijd nodig.
  • Inknippen. Inknippen is letterlijk een schaar erin krijgen, omdat je baby er anders niet goed door kan. Ook is het soms nodig als er spoed nodig is bij de bevalling of als je niet genoeg kracht hebt om te persen. Hechten is dan altijd nodig.

Plassen en poepen

Hoe het gebeurt? Meestal binnen het eerste uur na je bevalling, met de baby op de borst, word je gehecht. Je merkt er meestal weinig van door alle hormonen die door je lijf gieren en de uitputting van het bevallen. Je wordt plaatstelijk verdoofd en voelt het dus als het goed is niet. Meestal kan het ook thuis gebeuren door je verloskundige. Alleen als je een totaalruptuur hebt (derdegraads uitscheuren), is het nodig naar het ziekenhuis te gaan, om de hechtingen onder narcose door een gynaecoloog te laten doen. Maar daarna voel je het hoe dan ook, zeker als je thuis bent en weer voor het eerst moet gaan plassen of poepen.

Adviezen

De eerste dagen kan je huid rondom de hechtingen rood zijn, beurs aanvoelen, steken, prikkelen of jeuken. Na ongeveer 10 dagen is het grootste ongemak voorbij. Die eerste dagen kun je wellicht het fijnst plassen onder de douche: een warme straal water op je vagina kan dan ontspannend werken. Andere nodige tips zijn:

  • Laat je vagina regelmatig luchten: al die dikke verbanden heb je nodig, maar zorgen wel voor minder snel herstel
  • Raak de wonden zo min mogelijk met je handen aan
  • Heb geen seks
  • Zorg voor schoon kraamverband: verwissel het na elk toiletbezoek
  • Ga na de eerste week eens op een harde ondergrond zitten: dat is goed voor de doorbloeding van je vagina
  • Rust veel uit en rust nog meer uit: het beste medicijn

Lees ook
Deze 24-jarige moeder heeft 20 baby’s, allemaal jonger dan 18 maanden

Bel je verloskundige als je last blijft hebben en bijvoorbeeld seks na 12 weken nog steeds erg pijn doet. Ook als je pus ziet, de wond voelt kloppen of het gevoel hebt dat je moet plassen maar het lukt niet… Bel altijd je huisarts of verloskundige bij dit soort twijfelgevallen. Alle pijn beneden zou na een week of 6 minder moeten worden in plaats van meer.

Bron: Zwangeren Portaal