Dit is de oorzaak van herhaalde miskramen, volgens onderzoek

02.12.2022 08:53

Een miskraam komt vaker voor dan we zouden willen. Één tot drie procent van de vrouwen met een kinderwens heeft te maken met herhaalde miskramen. Het is altijd enorm verdrietig en pijnlijk om mee te maken. Vaak is het ook heel onduidelijk wat precies de oorzaak is van de miskraam.

Bij meer dan vijftig procent van de herhaalde miskramen bij vrouwen is nooit een oorzaak gevonden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ blijkt er een verbinding te zijn tussen die herhaalde miskramen en Natural Killer-cellen van het immuunsysteem.

Natural Killer-cellen

Natural Killer-cellen zijn er om je te beschermen tegen bepaalde ziekteverwekkers om niet besmet te raken met virussen. Normaal gesproken beschermen die cellen ons door zieke of lichaamsvreemde cellen aan te vallen, maar tijdens de zwangerschap hebben ze een andere functie. Ze zorgen ervoor dat de embryo die bestaat uit lichaamsvrede cellen wordt getolereerd en de mogelijkheid heeft om te gaan groeien. De onderzoekers hebben het idee dat er iets misgraat bij de vrouwen die te maken hebben met herhaalde miskramen.

Herhaalde miskramen oorzaak

Er is een reden dat er onderzoek is gedaan, dit omdat er een vermoeden was dat de oorzaak van de miskramen bij vrouwen immunologisch is. De embryo’s die bestaan uit lichaamsvrede cellen worden vaak moeilijk toegelaten door het immuunsysteem. Wanneer je zwangerschap gezond is zal dit ook niet gebeuren. De Natural Killer-cellen zorgen ervoor dat je een goede verdeling hebt tussen het toelaten van de embryo en het reageren op de ziekteverwekkers die zich ook nog eens kunnen bevinden in de baarmoeder.

Onderzoek

“De Natural Killer-cel heeft in de bloedbaan en baarmoeder bijna tegenovergestelde functies”, vertelt Denise Habets, hoofdonderzoeker van dit onderzoek. “In de bloedbaan zijn het voornamelijk ‘killers’ die ons beschermen, in de baarmoeder zijn het eigenlijk een soort ‘nanny’s’ die nodig zijn om een vroege zwangerschap te ondersteunen.” Uit het onderzoek van Denise Habets bleek dat vrouwen met herhaalde miskramen bij de Natural Killer-cellen andere kenmerken kregen, dan vrouwen die te maken hadden met een gezonde zwangerschap. Daardoor denkt Habets dat er iets misgaat in de functieomschrijving en hierdoor de functie als oppassen niet kunnen vervullen.

Uitkomst

De uitkomst van het onderzoek is enorm belangrijk volgens Habets. Dit omdat de vrouwen met herhaalde miskramen naar de huisarts gaan en te horen krijgen dat ze het gewoon nog maar eens moeten proberen. Vrouwen willen dit natuurlijk niet horen. “Vrouwen gaan van een roze wolk naar een groot verlies in een hele korte tijd”, vertelt Habets. Ze hebben dan juist een goede ondersteuning nodig, begrip en de reden waarom ze steeds een miskraam krijgen. En daarom is het van belang dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de Natural Killer-cellen.

 

Bron: mumc.nl