Misselijkheid tijdens de zwangerschap is een goed teken: minder risico op miskraam

01.04.2022 13:44

Geen pretje: misselijk zijn tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen ontkomen er niet aan: zeker 80% van de vrouwen geeft aan last te hebben van deze kwaal.

Bij de meeste vrouwen piekt het rond week 9: dan zou de misselijkheid het grootst zijn. De meeste vrouwen hebben last van morning sickness: ochtendmisselijkheid.

Die begint meestal vanaf week 4, dus als je net ontdekt zwanger te zijn. En dan gaat het ongeveer door tot week 12. Bij de meeste vrouwen is het vanaf week 12 een stuk minder. De misselijkheid hoort dan ook bij het eerste trimester van een zwangerschap. Volgens onderzoekers is het een goed teken als je misselijk bent. Geen fijn gevoel, maar wel een echt teken dat het zwangerschapshormoon in je lijf zit.

Minder miskramen

Hoe wetenschappers ontdekt hebben dat misselijkheid een goed teken is? Onderzoekers analyseerden de gegevens van 797 vrouwen die na een positieve test bijhielden of ze misselijk waren of overgaven. Van de vrouwen die misselijk bleken te zijn, hadden relatief minder vrouwen een miskraam dan de vrouwen die werden onderzocht die totaal niet misselijk waren. In de 8e week had 57,3 procent van de zwangere vrouwen aangegeven misselijk te zijn, en 26,6 procent had zowel last van misselijkheid als overgeven. De onderzoekers ontdekten dat deze dames 50 tot 75 procent minder vaak een miskraam meemaakten dan de vrouwen die niet misselijk waren.

‘Onze studie bewijst dat misselijk zijn en overgeven een beschermdende factor zijn voor de baby,’ aldus onderzoekster Stefanie N. Hinkle.

Nou zegt het niet altijd wat, absoluut niet: je kunt uiteraard van een gezond kindje bevallen óók als je helemaal niet misselijk bent geweest in je zwangerschap. Maar de misselijkheid in een zwangerschap is gelinkt aan het zwangerschapshormoon hCG. Rond 6 weken zwangerschap stijgt het hCG gehalte behoorlijk en dat gaat door tot en met week 9, daarna neemt het langzaam af om rond 16 weken zwangerschap ongeveer gelijk te blijven. Vanaf die week zul je er hopelijk dus minder last van hebben. En mocht je nu kotsmisselijk zijn… Het is voor een goed doel, onthoud dat. You can do it!