De bank mag vies worden: de 5 ultieme opvoedtips van Michelle Obama

22.11.2022 10:38
opvoedtips

Er komt veel kijken bij het opvoeden van kinderen, helemaal als je dat je dat in het Witte Huis moet doen. Hoe dat is beschrijft Michelle Obama in haar nieuwe boek. Het doel van het boek is praktische tips te geven, onder andere over opvoeding. Obama beschrijft hoe opgroeien in het Witte Huis voor haar dochters voor bijzondere uitdagingen zorgt. Zo zijn er butlers, huishoudelijke hulp, chauffeurs etc. Maar ook continu beveiliging, strenge regels en niet meer onopgemerkt over straat kunnen. Voor jonge tienermeisjes kan dat best zwaar zijn.

Wil je weten hoe Michelle Obama de opvoeding van haar kinderen, onder deze aparte omstandigheden, aanpakte? Lees dan snel verder!

Betrek je familie of vrienden erbij

Toen de Obama’s het Witte Huis betrokken namen ze de oma van hun dochters mee. De moeder van Michelle Obama heeft de hele periode bij het gezin gewoond om de twee dochters op te vangen. Zo wisten ze zeker dat hun kinderen goed opgevangen werden. Mochten er opa’s en oma’s of ooms en tantes willen oppassen, maak daar dan gebruik van! Als je geen familie in de buurt hebt met tijd om op te passen, kijk dan of er misschien een vriend of vriendin ’s avonds wil komen helpen of in het weekend mee wil naar de speeltuin. Dat maakt het voor jezelf makkelijker en waarschijnlijk vind je kind het ook gezellig! 

Maak jezelf overbodig

Het belangrijkste dat Obama van haar moeder leerde was het jezelf overbodig maken. Zorg ervoor dat je kinderen weten hoe ze zichzelf kunnen aankleden, de tafel dekken, hun bed opmaken en laat ze zelf hun kleren uitzoeken. Zo hebben je kinderen een goed gevoel over ze allemaal zelf kunnen en hoef jij niet overal bovenop te zitten.

Laat de bank vies worden

Zorg ervoor dat je kind in huis ook echt een kind kan zijn. Obama vertelt in haar boek dat dat in het Witte Huis nog best lastig was met allemaal kostbare spullen. Toch probeerde ze het zo normaal mogelijk te maken. Probeer te voorkomen dat je kinderen aan de rand van de kamer zitten omdat ze bang zijn iets vies te maken. De meeste vlekken krijg je toch wel uit de bank. En anders draai je gewoon het kussen om!

Pas je stijl aan

Wat werkt voor het ene kind werkt niet automatisch ook voor een ander kind. Je kan regels hebben die voor alle kinderen gelden zoals het opruimen van je speelgoed maar wat werkt voor de een werkt niet altijd ook voor de ander.

Het advies van Obama is je kinderen de ruimte geven om te zeggen wat ze denken en voelen. Zo leer je je kinderen goed kennen en weet je wat ze nodig hebben. Misschien kan je ene kind heel goed omgaan met veel vrijheid terwijl je andere kind juist meer regels nodig heeft. Hier kan je je opvoedstijl op aanpassen.

Thuis vinden we je altijd aardig

Obama schrijft in haar boek goede herinneringen te hebben aan de warmte en vrolijkheid in het huis waar ze in opgroeide. Dat wilde ze ook graag in het Witte Huis creëren voor haar kinderen want zeker als kinderen pubers zijn kunnen ze het soms best lastig hebben. Om haar dochters te helpen leerde Obama hen: “thuis vinden we je altijd aardig”. Als je dat weet over te brengen als ouder zullen ze de (soms harde) buitenwereld, of het Witte Huis, beter aankunnen.

Bron: Michelle Obama: “The light we carry” (2022)
www.theguardian.com