Als je borstvoeding geeft ‘val je een halve kilo per maand af’

17.11.2020 14:39

‘Het wordt nooit meer zoals het was’, roepen vrouwen vaak nadat ze zijn bevallen, doelend op hun figuur. Misschien waar, maar borstvoeding kan daar een beetje bij helpen.

Want met het geven van de borst kun je zo weer in shape komen.

Moederlijf

Met een maand borstvoeding zou je volgens kenners een halve kilo afvallen. Je valt dan met name af van je babyvet dat je in de zwangerschap cadeau hebt gekregen: dus je wordt waarschijnlijk niet gelijk veel slanker dan dat je voor de zwangerschap was. In je zwangerschap komen de meeste vrouwen tussen de 11 en 16 kilo aan, met een tweeling kun je rekenen op zo 20 kilo. Een aantal van die kilo’s ben je gelijk na de geboorte kwijt, omdat dat het vruchtwater en de baby zelf was.

Als je gewoon blijft eten zoals je altijd doet na je bevalling, zul je merken dat je tijdens het geven van borstvoeding makkelijk afvalt. Het verschilt uiteraard per vrouw, maar geef je lichaam wat tijd en ga niet als een gek diëten in deze fase in je leven. Je hebt al je energie nodig voor je kleintje, toch? Je kunt beter pas beginnen met echt afvallen (als je daar al puf voor hebt) ongeveer 6 weken na de bevalling, als je lijf weer helemaal hersteld is en de borstvoeding goed op gang is. Te snel afvallen is niet goed voor je melkproductie. En wat ons betreft is er niets mooiers dan een moederlijf: in welke maat dan ook. Want jij hebt een kind mogen dragen en dat is meer waard dan welke kledingmaat dan ook, toch?

Bron: Kraamzorg