Onderzocht: dit is de beste maand om zwanger te worden

27.02.2024 19:55

Wie een kinderwens heeft, zal ongetwijfeld veel bezig zijn met de vraag: wanneer is het het beste moment om te stoppen met die pil of om dat spiraal eruit te laten halen? Wanneer is het nou volgens experts aan te raden om zwanger te worden?

Het is spannend en o zoiets leuks. Je weet nooit wanneer het precies raak zal zijn en dat is juist het mooiste aan zwangerschappen: het onvoorspelbare. Alle spanningen en zenuwen en blije verrassingsmomenten die daarbij horen.

Volgens onderzoekers zijn er wel bepaalde maanden waarin je het beter wel of niet for real kunt proberen. Zo zou december een van de beste maanden zijn om een kind te verwekken, aldus de wetenschap. Kinderen die in deze maand zijn verwekt, zouden namelijk relatief gezien gezonder zijn in hun jonge jaren. Dat betekent dus dat de mensen die in september zijn geboren bijzonder fit en vitaal zijn. Het is dan ook niet voor niets een populaire verjaardagsmaand. Want, hiep hiep hoera keer drie miljoen: de meeste Nederlanders vieren op 25 september hun verjaardag. Op zondag worden de minste kinderen geboren, op vrijdagen het meest.

En de minste maand van het jaar

Onderzoekers van de Universiteit van Indiana onderzochten maar liefst 270.000 zwangerschappen van verschillende vrouwen. Ze concludeerden dat het moment van zwanger worden van belang is. Juni zou een minder goede maand zijn om een baby’tje te maken, zo zeggen de wetenschappers. Baby’s die in deze maand zijn verwekt, zouden meer last hebben van gezondheidsproblemen en er zou meer kans zijn op vroeggeboorten. Ook zouden moeders meer last hebben van hun gezondheid als ze een baby in juni hebben gemaakt.

Toch maar even een paar maanden wachten met dat romantische weekendje weg samen?. Even vlug die zomer door en hoppa, voor je het weet ligt de kerstversiering alweer in de winkels.