Yara: ‘Ik heb in het begin van mijn zwangerschap alcohol gedronken. Wat nu?’

19.01.2023 15:09

Yara en haar vriend hadden in het nieuwe jaar ontdekt dat ze zwanger is. Dat is hartstikke blij nieuws, maar nu maken Yara en haar vriend zich zorgen, want ze had alcohol gedronken tijdens de feestdagen. Kan dit kwaad?

Yara: “Ik had echt niet gedacht dat het zo snel raak zou zijn, dus ik heb tijdens de feestdagen en de gezellige decemberdagen daarvoor best wat alcohol gedronken. Ik ben volgens de zwangerschapstest zo’n zes weken zwanger. Kan het kwaad dat ik alcohol heb gedronken voor het ongeboren vruchtje? Wat zijn eigenlijk de risico’s?”

Niet onnodig bang maken

Verloskundige Selina Hekelbeeke wil Yara en andere vrouwen die zwanger zijn niet ‘onnodig bang maken’. “Bij heel veel zwangeren die – net als Yara – hebben gedronken toen ze nog niet wisten dat ze zwanger waren, verloopt de zwangerschap goed. En als Yara al zes weken zwanger is en de zwangerschap zet zich voort, dan verwacht ik niet veel problemen. De kans dat er veel schade is aangericht, is niet zo groot. Als ze vanaf nu maar wel de alcohol laat staan.”

Door de inname van alcohol stijgt het oestrogeenlevel bij vrouwen en hierdoor kan het langer duren voordat je zwanger bent, legt Hekelbeeke uit. “Als je vroeg in de zwangerschap alcohol drinkt is de kans op een miskraam groter. In het begin zijn moeder en vruchtje nog niet via de placenta – en dus elkaars bloed – met elkaar verbonden, maar kan het drinken van alcohol wel invloed hebben op de innesteling van de eicel en de gezondheid van de celdelingen.”

Het geldt óók voor de man

“Mede daardoor is en blijft het advies: geen alcohol tijdens de zwangerschap, maar ook als je een kinderwens hebt en dus vanaf het moment dat je met anticonceptie stopt. En dat laatste geldt niet alleen voor de vrouw, dat geldt ook voor haar partner. De man wordt wel eens vergeten in dit verhaal, maar ook bij de man kan alcohol een negatief effect hebben op de kwantiteit en kwaliteit van het sperma”, zegt Hekelbeeke.

Maar als je af en toe is één wijntje of biertje drinkt, is dat dan ook zo schadelijk? “Je hoort wel vaker mensen zeggen ‘dat ééntje toch niet zo veel kwaad kan’. Maar we weten niet wat de grens is, wat bij de ene vrouw en baby al schade kan opleveren, doet bij de ander helemaal niets. Dat is voor iedere persoon en situatie verschillend. Dus helemaal niets drinken is daarom echt het meest verstandige. We weten namelijk wel uit onderzoeken dat alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot gedrags- en leerproblemen bij kinderen. Hoe erg die problemen zijn, is ook weer afhankelijk van de alcoholinname en van de persoon zelf.”

Foetaal-Alcohol Syndroom

Het is eenmaal een feit dat je ongeboren baby die in je buik zit ook met jou meedrinkt, zegt Hekelbeeke. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe ernstiger de gedragsproblemen kunnen zijn van je ongeboren kindje. Als een zwangere vrouw regelmatig drinkt, dan is er zelfs een kans dat je baby met het zogenoemde Foetaal-Alcohol Syndroom (FAS) geboren wordt. “Dit is een zeer ernstige hersenafwijking met groei-, bewegings- en gedragsproblemen tot gevolg, die optreedt na veel alcoholgebruik. Maar het wil dus niet zeggen dat als je minder drinkt, dat er helemaal geen negatieve gevolgen zijn.”

Als je besluit om borstvoeding te geven aan je kindje, dan moet je ook blijven uitkijken met alcohol. Hekelbeeke: “Alcohol kan de productie van de moedermelk afremmen. En drink je één glas alcohol dan moet je drie uur lang wachten voordat je weer mag voeden. Pas dan is de alcohol uit jouw lichaam en de moedermelk verdwenen. Drink je twee glazen, dan moet je twee keer drie uur dus zes uur wachten, enzovoorts.”

Bron: RTL Nieuws