1 jaar lang borstvoeding geven kost je 1.800 uur: fulltime baan kost je minder tijd

21.11.2022 10:40

Wie borstvoeding geeft (of heeft gegeven) weet: het kost een hoop tijd. Elke nacht er weer uit, je kind aanleggen. Of natuurlijk je borsten aan een kolfapparaat slingeren.

Vrouwen hebben een hoop te verduren in de kraamtijd en borstvoeding is een ontzettend mooi moment. Een moment tussen moeder en kind.

Tel maar op

En natuurlijk is borstvoeding heel erg goed voor je baby (hoewel flesvoeding natuurlijk óók prachtig is om te geven). Experts hebben eens uitgerekend hoeveel tijd vrouwen gemiddeld kwijt zijn aan het geven van de borst. En dat komt in een jaar tijd neer op 1.800 uur, gemiddeld dan. Ter vergelijking: een fulltime baan waarin je ook nog eens 3 weken vakantie hebt, kost je gemiddeld 1.960 uur. Ofwel: maar íets meer. En de meeste vrouwen geven de borst en werken er ook nog eens bij. Laat staan alle andere klussen die er bij een new born baby komen kijken, en je kunt wel uitrekenen waarom je soms zo moe bent…

In Nederland groeien de meeste baby’s net na de geboorte op met moedermelk. Zeker 80% van de pasgeboren baby’s krijgt de eerste 3 maanden volledige borstvoeding. Drie maanden na de geboorte is dit percentage nog maar 47% en zes maanden na de geboorte geeft nog 39% van de moeders borstvoeding. Die aantallen worden de laatste jaren alleen maar meer, en niet minder dus. Ongeveer 12 procent van de baby’s krijgt een mix van borstvoeding en flesvoeding.

Bron: Volksgezondheidzorg