Dit zijn de 6 grootste irritaties in de kraamweek

13.04.2023 11:15
grootste irritaties kraamweek

Die eerste week met je baby is zó bijzonder. Maar ook heel pittig. Ineens ga je naar een nieuwe situatie en daar moet je nog helemaal aan wennen. En helaas, daar heeft niet iedereen begrip voor. Dít zijn de zes grootste irritaties in de kraamweek. 

Het liefst erger je je nergens aan als je net bevallen bent. Je wil alleen maar bezig zijn met genieten van jullie kleintje en veel kan je dan ook gestolen worden. Toch zijn er een aantal dingen waar heel veel kersverse ouders zich aan storen.

6 grootste irritaties in kraamweek

 1. Visite die te lang blijft hangen
  We beginnen met waarschijnlijk de grootste ergernis: visite die te lang blijft hangen. Niet iedereen heeft voelsprieten voor hoelang een kraambezoek zo’n beetje zou mogen duren (een tot anderhalf uur). Niks vervelender dan na het tweede kopje koffie uit beleefdheid vragen: zo, nog eentje? En dat ze dan zeggen: ja, doe maar een biertje/frisje/thee. Daar zit je helemaal niet op te wachten! In die kraamweek ben je kapot en natuurlijk wil je je kleintje aan iedereen laten zien, mar je moet ook rusten. Er is dan ook helemaal niets mis mee om gewoon aan te geven dat moeder en kind weer moeten rusten.
 2. Visite die onverwacht, op onmogelijke tijden, voor de deur staat
  Ergernis nummer twee: visite die zomaar langskomt, zonder afspraak. Ontzettend lief bedoeld, maar dat gaat natuurlijk niet. Misschien lig je net op bed met je kleintje, geef je ‘m net borstvoeding of heb je eindelijk even tijd om je haar te wassen. De eerste dagen met een baby zijn al zo lastig te plannen, visite komt eigenlijk nooit uit. Als mensen dan ook nog eens uit zichzelf besluiten langs te komen, dan is dat wel heel irritant.
 3. (Schoon)ouders die te vaak langskomen
  Tja, (schoon)ouders hoeven bij veel mensen niet per se een afspraak te maken om langs te komen. Het is toch hun kleinkind en jullie zijn hun kinderen. In veel gevallen vinden mensen het ook wel prettig als bijvoorbeeld de eigen moeder langskomt om te helpen met het huis, zeker als de kraamhulp al de deur uit is. Maar het is wel heel vervelend als ze dagelijks onaangekondigd op de stoep staan om ‘even te knuffelen’. Er iets van zeggen wil je ook niet, want je wil niemand beledigen, maar toch kun je het wel voorzichtig aankaarten. Iets als: ‘Goh, superlief dat jullie zo vaak langskomen en dat snap ik, maar we willen ook wat tijd om aan elkaar te wennen’, kan al afdoende zijn.
 4. Mensen die grieperig of verkouden langskomen
  Het is natuurlijk superlief dat iedereen je baby wil zien en heel fijn als je dan een afspraak hebt gemaakt. Alleen je hebt liever dat iemand die afspraak afzegt, dan dat ze snotterig of grieperig langskomen. Het immuunsysteem van je kleintje is nog niet optimaal, dus ze pakken ieder virusje op. Als je merkt dat iemand verkouden is, kun je daar dan ook gerust wat over zeggen.
 5. Vinger in de mond
  Je hebt van die visite die je pasgeboren baby een halfuur lang op schoot houdt. Als jij dat oké vindt is het prima. Alleen dan heb je bij die groep mensen ook mensen die als je kleintje begint te huilen, hun vinger in zijn of haar mond stoppen. En dat is natuurlijk nooit prima. Sterker nog: dat is vies. Zoals hierboven al staat is het immuunsysteem van je kind nog niet ontwikkeld en niemand weet waar die vinger allemaal is geweest. Hier kun je dan ook gerust iets van zeggen.
 6. Mensen die de baby ongevraagd oppakken
  Ligt de baby lekker in de box, sta jij in de keuken om een kopje thee te zetten, kom je terug, zit de baby ineens bij de visite op schoot. Het is nooit oké om zomaar andermans baby op te tillen. Dat kan echt alleen als je het vraagt of als het jou wordt gevraagd. Niet gek dus, dat dit een van de grootste irritaties is tijdens kraambezoek.

Het kan heel lastig zijn om iets te zeggen van dingen waar je je aan stoort, maar het is belangrijk dat wel te doen. Mensen hebben soms geen idee dat jij iets vervelend vindt, dat moet je in gedachten houden.