Nieuw onderzoek bevestigt: meer zwangere vrouwen op de ic door corona

07.05.2021 08:18

Er is iets nieuws ontdekt over corona: zwangere vrouwen zouden namelijk vaker op de ic belanden door dit virus. En dat is natuurlijk geen prettig feit.

Zwangere vrouwen met corona lopen een groter risico op de intensive care te belanden dan vrouwen met corona in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Zes vrouwen

Een Nederlandse studie dus, die nu wereldwijd wordt opgepakt. Want het betekent dat er iets meer bekend is over de gevolgen van corona voor zwangeren en ongeboren baby’s. Tussen maart 2020 en augustus 2020 is bij 376 zwangere vrouwen in Nederland het coronavirus geconstateerd. 62 vrouwen moesten vanwege coronaklachten worden opgenomen in het ziekenhuis. Zes van hen kwamen op de intensive care terecht, negen moesten naar de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren). Van alle zwangere vrouwen met corona belandde dus 4 procent op de intensive care.

Dat is dus meer dan gemiddeld. Zeker als je het vergelijkt met vrouwen van dezelfde leeftijden; dan belandt maar 0,6 procent op de intensive care met corona. “Ik schrik niet van deze cijfers, want we weten dat virusinfecties bij zwangere vrouwen wat slechter kunnen verlopen. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij de griep”, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht.

Lees ook
Mogelijk krijgen alle kinderen vanaf 12 jaar in juni vaccinatie tegen corona

Beademing en bevallen

Het betekent ook dat veel vrouwen dan eerder bevallen. Tot nu toe zijn van de in totaal 9000 zwangeren met corona 10 vrouwen op hun buik beademd en hebben er vier aan de hartlongmachine gelegen. “Als je voorbij de 28 weken zwanger bent, laten we de vrouw bevallen, meestal per keizersnee. De hoogte van de baarmoeder zorgt er namelijk voor dat de ademhalingsspier omhoog gaat en dat werkt letterlijk op de longen. Als de baby eruit is, kun je beter ademen.”

Bron: RTL Nieuws

In samenwerking met Mama Magazine