Amerikaans onderzoek: ‘Zwangere vrouwen hebben 70% meer kans om corona te krijgen’

29.11.2021 11:22

Volgens meerdere studies zou je sneller het COVID-19 virus kunnen oplopen als je zwanger bent. Je zou maar liefst 70% sneller corona kunnen krijgen als je in verwachting bent, zo zeggen experts.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Risico

Zo zijn er 70% meer zwangere vrouwen die corona hebben in het onderzoek, dan vrouwen van dezelfde leeftijd die geen kind in hun buik dragen. Hoofdonderzoeker Kristina Adams Waldorf van de Universiteit van Washington zegt: ‘We hadden gehoopt dat zwangeren beter zouden oppassen. Want je kunt het sneller krijgen omdat je afweersysteem wat lager is dan bij anderen. Ik vind dat zwangere vrouwen daarom ook tot de risicogroep moeten horen, net zoals ouderen’.

Aan het Amerikaanse onderzoek deden 35 verschillende ziekenhuizen mee, en honderden zwangere vrouwen. Van de 1000 baby’s die er werden geboren in die langere periode, bleken 14 moeders ongeveer corona te hebben. Normaal hebben in Amerika van de 1000 vrouwen rond die leeftijd, slechts 7 vrouwen corona. Dus je ziet dat het percentage flink hoger is bij zwangere vrouwen. ‘Dat komt zeker omdat zwangere vrouwen in het begin van de pandemie nog alles deden en zich niet bewust waren van de risico’s. Maar nu lijkt het met logisch dat we zwangeren ook steeds beter gaan beschermen.’ Het kan met name komen doordat zwangeren, als ze al kinderen hebben, ook sneller besmet worden door de opvang of school.

Nederlandse feiten

Hoe het zit in Nederland? Volgens het RIVM zouden zwangere vrouwen zich geen zorgen hoeven te maken. ‘Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2. Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het nieuwe virus en lijken ze dus niet ontvankelijker voor het virus dan personen die niet zwanger zijn. Uiteraard blijft het van belang de geldende maatregelen goed op te volgen.

Op basis van de beschikbare gegevens is er ook geen bewijs dat SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking.’

Lees ook
Helft van ouders wil kind dat naar de basisschool gaat niet laten testen op corona

Bron: Scary Mommy

In samenwerking met Mama Magazine