Zwanger en barbecue: waar moet je op letten?

03.07.2023 12:00
zwanger barbecue

Met de zomerse temperaturen weer in aantocht, is de kans groot dat je lekker gaat barbecuen. Vlees, stokbrood, salades; heerijk! Maar als je zwanger bent en de barbecue gaat aan, waar moet je dan op letten? 

Natuurlijk weet je dat je als je zwanger bent beter geen rauw vlees en rauwe vis kunt eten, dat alles goed gaar moet zijn en dat je alcohol moet laten staan. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig kunt barbecuen als je zwanger bent?

Zwanger en barbecue: veilig eten!

Goed gaar

Je snapt: als je zwanger bent is het des te belangrijker dat het vlees dat je eet goed gaar is. Voor sommige vleessoorten is het niet zo lekker als ze helemaal doorbakken zijn, maar bij bijvoorbeeld een hambuger of gehaktballetjes of een speklapje is goed doorbakken helemaal prima! Let daar dus goed op tijdens de barbecue. Rauw vlees kan zorgen voor toxoplasmose: een infectie die afwijkingen kan veroorzaken aan het ongeboren kind.

Niet aangebrand 

Goed doorbakken is iets heel anders dan aangebrand. Aangebrand vlees, dus dat het echt zwart is, is voor niemand gezond – maar als zwangere helemaal niet. Er komen dan namelijk polycyclische aromatische koolwaterstoffen vrij. Normaliter zou je lichaam dit afbreken, maar als je zwanger bent kunnen ze het DNA aantasten.

Goed gewassen groente 

In principe kun je alle soorten groente eten als je zwanger bent, op rauwe kiemgroenten (zoals alfalfa en taugé) na. Let er bij de groente wel op dat het goed gewassen is. Rauwe groente kunnen aan de buitenkant namelijk listeriabacteriën bevatten.

Vers vlees (niet te lang buiten koelkast) 

Als vlees buiten de koelkast wordt bewaard, kunnen bacteriën sneller groeien. Langer dan twee uur buiten de koelkast is geen goed idee. Bewaar je vlees dus altijd in de koelkast, tot je gaat barbecuen.

Gepasteuriseerde kaas

Op het stokbrood mag een lekker kaasje natuurlijk niet ontbreken. Let er op dat de kaasjes gepasteuriseerd zijn en niet zijn gemaakt van rauwe melk. Als kaas gemaakt is van rauwe melk, kan het namelijk Listeria monocytogenes bevatten; dit kan een gevaarlijke voedselinfectie veroorzaken.

Lekkere cocktail

Bij een barbecue op een zomerse dag hoort een feestelijk drankje. Nu je zwanger bent drink je geen alcohol, maar dat heb je ook echt niet nodig voor een lekkere cocktail! Hét drankje van de zomer is natuurlijk een mojito, en ook die is alcoholvrij te maken.

Meng: 80 ml. appelsap, 40 ml. bruisend water, het sap van een halve limoen, ijsblokjes of crushed ice en een theelepeltje suiker. Garneer met een partje limoen. Feest in een glas!