Wetenschappelijk bewezen: van kinderen krijg je écht grijze haren

11.05.2021 11:27

Je slaapt amper, bent altijd druk en je hoort de hele dag gezeur aan je kop. Het moederschap is niet altijd even rustgevend. En dat merk je terug aan je coupe: kinderen zorgen namelijk écht voor meer grijze haren. 

Vrouwen met kinderen verouderen sneller. Dat is tenminste de conclusie van een antropologisch onderzoek van Yale University uit Amerika.

Sneller oud

Ze ontdekten dat vrouwen die meerdere keren zwanger waren geweest én borstvoeding hadden gegeven, meer biomarkers in hun lichaam hadden. Die markers zijn gelinkt aan het versnelde verouderingsproces. De vrouwen met veel kinderen hadden meer last van oxidatieve stress. Oxidatieve stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam niet of minder makkelijk in staat is om schadelijke invloeden van buitenaf te weren. En dat houdt dus in dat ze slechter tegen de tand des tijds kunnen. Meer rimpels en kwaaltjes en ja, ook grijze haren, dus.

Het gaat vooral op voor vrouwen die meer dan 4 keer zwanger zijn geweest in hun leven en die ook nog voor langere tijd borstvoeding hebben gegeven.

Lees ook
Helft van ouders wil kind dat naar de basisschool gaat niet laten testen op corona

Bron: Ouders van Nu