Weg is je kapsel: vrouwen verliezen wel 30% van hun haar na een zwangerschap

15.12.2021 14:02

Allemaal enig hoor, dat zwanger zijn en daarna bevallen. Maar je lichaam verandert in alle opzichten als je moeder wordt, en dat geldt dus ook voor je coupe.

Je verliest een boel haren na een zwangerschap: zo’n 30% van de haardos verdwijnt bij de meeste vrouwen. Je krijgt dus behoorlijk dunner haar.

Heel normaal

Nou geldt het gelukkig niet voor iedereen en zeker vrouwen met dik haar zullen het amper merken. “Die haaruitval na de zwangerschap is heel normaal. Je haargroeicyclus is tijdens een zwangerschap in positieve zin verstoord. Je haren blijven langer in de groeifase zitten, waardoor ze niet afwisselend uitvallen en weer terugkomen zoals gewoonlijk. Je houdt als het ware haar vast dat eigenlijk had moeten uitvallen. Nadat je bent bevallen, begint gemiddeld na drie maanden de uitval’, vertelt een kapper.

 Gierende hormonen

Het heeft alles te maken met hormonen. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra veel oestrogeen aan: rond de bevalling piek je in dit hormoon. Maar na die bevalling kom je weer naar je oude niveau van oestrogeen, en die verschuiving en nieuwe balans zorgt voor de haaruitval. ,Langs de contourlijn groeien in het begin vaak vlassige, springerige babyhaartjes waar ze niks mee kunnen. Vrouwen vinden het haaruitval vaak erg vervelend, vooral als het zo zichtbaar is. Het goede nieuws is gelukkig: de haaruitval is in de meeste gevallen een tijdelijk probleem. Gemiddeld duurt het een half jaar tot een jaar. Bij vrouwen die borstvoeding geven komt de haaruitval vaak later op gang, maar stopt uiteindelijk meestal ook.’ Als het dus veel langer aanhoudt en je haar blijft maar uitvallen, dan moet je even langs je huisarts gaan.

Bron: AD