Waarom zitten er geen airbags achterin de auto, voor de kinderen?

05.12.2023 12:05

Het vreselijke ongeluk op de A1 afgelopen weekend houdt heel Hilversum in haar greep: twee veel te jonge meiden kwamen om het leven nadat er een spookrijder tegen hen aan botste.

Leerlingen en leerkrachten van een middelbare school in Hilversum hebben maandag al stilgestaan bij de dood van Cécile (14) en Livia (12). De zussen zaten bij hun ouders in de auto toen een 19-jarige man uit Roemenië frontaal tegen ze op botste. De ouders van de meisjes liggen zwaargewond in het ziekenhuis. Zij verkeren in stabiele toestand. De veroorzaker van het ongeval is overleden.

Volgens de rector is de vader van de zusjes inmiddels bij kennis. Hij weet volgens een woordvoerder van de familie inmiddels over de dood van zijn kinderen.

Waarom geen airbags achterin?

Waarom de ouders nog wel leven en hun kinderen niet, is waarschijnlijk vanwege de airbags die je voorin een auto wel hebt. Achterin zitten geen airbags. Hoe komt dat eigenlijk, en waarom is dat zo?

Een expert antwoordt: ‘Eén reden is gebruik. Airbags zijn duur. De bestuurdersstoel is altijd bezet, dus daar ging de airbag als eerste naar toe. Toen begonnen ze ze in de volgende meest gebruikte positie te plaatsen: de passagiersstoel voorin. De achterbank wordt waarschijnlijk ook gebruikt door kinderen, die eerder gewond raken door airbags dan dat ze erdoor worden geholpen. Je hebt ook een stoel voor je in plaats van het stuur, het dashboard en de voorruit, wat de zaken verandert.’

Passagiers op de achterbank van een auto lopen bij een ongeval een groter gevaar om te verongelukken dan degenen die voorin zitten, zo blijkt uit een nieuwe studie. Sommige auto’s passen zich aan en hebben een kleinere airbag achterin, bijvoorbeeld in de gordels verwerkt of in het dak.

Maar er is meer nodig.

“Qua veiligheid is de achterbank achtergebleven”, aldus de IIHS. “Het is tijd dat autofabrikanten hier iets aan gaan doen. Vooral door de toenemende populariteit van bedrijven als Uber en Lyft, waarbij mensen veelvuldig op de achterbank worden vervoerd. Als je twijfelt, zijn vaak de nieuwere auto’s wel voorzien van airbags. Een moderne auto heeft behalve de twee airbags voor bestuurder en voorpassagier meestal ook airbags voor de bescherming van de achterinzittenden, het hoofd (window airbags) en de zijkant van het lichaam (side airbags). Een airbag moet altijd paraat zijn.

Bron: AD