‘Waarom voel ik fantoomschopjes, zelfs nog jaren na mijn bevalling?’

31.01.2023 11:10

Sommige vrouwen voelen hun baby schoppen in hun buik. En nee, niet als ze zwanger zijn, maar zelfs nog jaren na de bevalling. 

Dan heten het fantoomschopjes.

Jessica vertelt over haar ervaring hiermee. ‘Meestal vroeg in je tweede trimester voel je je baby bewegen. Het voelt als een vlinder die eerst zijn vleugels opent en die schopjes worden steeds heftiger. Uiteindelijk voelt het alsof er iemand aan karate doet in mijn buik. Dus stel je mijn verbazing voor, lang nadat ik mijn twee kinderen had gebaard, toen ik een rustig moment alleen had en voelde wat ik zou zweren dat het een babyschop was. Na wat paniek-Googelen, leerde ik dat deze gevoelens bekend staan ​​als fantoomschopjes.’

Het zijn je darmen

‘Wat is een fantoomtrap precies? Dit fenomeen is vrijwel precies zoals het klinkt – “schopjes” die worden gevoeld na de geboorte of zwangerschapsverlies die geen echte babyschopjes zijn. Ze zijn de perceptie van de beweging van de foetus door middel van trillingen die de trap van een baby nabootsen.

Ze komen vaker voor dan je denkt. In een onderzoek aan de Monash University meldde 40 procent van de vrouwen dat ze zelfs tientallen jaren na de bevalling iets voelden wat ze zouden kunnen interpreteren als foetale schoppen. Maar wat zijn ze nou echt?

“Als ik nooit een baby had gehad, zou ik een patiënt raar hebben aangekeken als ze zeiden dat ze jaren later na de bevalling nog steeds een baby voelen schoppen”, zegt arts Betsy. “Maar ik weet dat dit echt is. De hersenen kunnen niet herkennen wat ze nog niet eerder hebben meegemaakt, maar als we eenmaal zwanger zijn geweest, ontwikkelen de hersenen een herinnering aan zwangerschapssensaties. Na de zwangerschap zijn we meer afgestemd op onze buik of buikwand en merken we de beweging van onze inwendige organen op, zoals de darmbeweging voor de spijsvertering, de beweging van gas door de darmen of spiertrekkingen van de buikwand. De hersenen verbinden deze sensaties met die gevoeld tijdens de zwangerschap, en ze zullen in de hersenen worden geregistreerd als ‘fantoomschoppen’.’ Ofwel: eigenlijk zijn het je darmen die je meestal voelt als je niet zwanger bent. Maar de herinneringen aan de baby in je buik die blijven voor altijd – en koester ze vooral.

Bron: ScaryMommy