Op déze manier vergroot je de kans op het krijgen van een tweeling

19.05.2021 18:39

Een tweeling krijgen is heel bijzonder en het moet je maar gegund zijn. Want 1 kind in je buik laten groeien, maar 2 tegelijk? Dat is een dubbel wonder. 

Mocht je dromen van het krijgen van een tweeling, dan kun je een aantal dingen doen om je kansen daarop te vergroten.

Aanleg

Allereerst: er zijn 2 typen tweelingen. Je kunt een eeneiige tweeling krijgen, waarin het zaadje en het eitje opsplitsen net na de bevruchting. Kinderen zijn dan identiek en delen 100% van hun genen. Hierop kun je geen invloed uitoefenen, want of je hier aanleg voor hebt, is genetisch bepaald. Op een twee-eiige tweeling heb je wel invloed.

Lees ook
Vrouw wordt óók zwanger van 3e kind terwijl ze al in verwachting is van een tweeling

Lang en zwaar

Er zijn een aantal factoren die meespelen. Lange mensen en mensen met een BMI boven de 30 hebben ook meer kans op een tweeling. Ook als je meer dan vier kinderen hebt gebaard schijnt je lichaam eerder een tweeling aan te ‘durven’. Ook krijg je, hoe ouder je bent, meer kans op een tweeling. Boven de 45 is dat zelfs 17%.

Er is nog meer dat je kunt doen. Genoeg vitamines binnenkrijgen is altijd goed. Slik vanaf vier weken voor de bevruchting elke dag een tablet van ongeveer 0,5 miligram aan foliumzuur, ook dat kan de kans op 2 eitjes groter maken. En als je net bent gestopt met anticonceptie zoals de pil, of een andere vorm van hormonen, is de kans ook net iets groter. Je hormonen moeten nog weer op gang komen en je normale cyclus moet weer beginnen. Hierdoor is de kans in de eerste maanden veel groter dat er twee eitjes loskomen. Ook met IVF is de kans groter, omdat er soms twee embryo’s tegelijk worden teruggeplaatst in je baarmoeder.

De vaders

En dan nog de vader: ook hij heeft invloed. Want er zijn voor twee-eiige tweelingen ook twee zaadjes nodig, immers. Vooral groene groenten en oesters schijnen spermacellen optimaal te laten zwemmen. Dus laat je man lekker gezond eten en bewegen en hoppa, wie weet is het bij jou binnenkort dubbel raak.

Bron: Ze.nl