Dit zijn de belangrijkste veelvoorkomende symptomen van autisme bij jonge kinderen

18.02.2024 15:12
symptomen autisme

Twijfel je of je kind ander gedrag vertoont? Anders is meestal niet erg, maar soms kunnen het signalen zijn van autisme. Autisme bij jonge kinderen kun je herkennen als je let op een aantal belangrijke symptomen.

Weet wel dat autisme spectrum stoornis (ASS) een complexe aandoening is en dat de symptomen enigszins kunnen variëren van kind tot kind. Soms heeft een kind meer last van bepaalde symptomen van autisme dan een ander kind. En je hoeft ook niet alle signalen te kunnen afvinken om zeker te zijn van autisme. Het uit zich op veel manieren, in extremere vormen en in mildere mate. Vraag bij een vermoeding altijd om deskundig advies van een kinderpsycholoog.

Symptomen autisme bij jonge kinderen

Zeker bij jonge kinderen van 0-4 jaar is het lastig om te weten of het opvallende gedrag gewoon een fase is, of dat het meer betekent. Maar, enkele veelvoorkomende vroege tekenen van autisme bij kinderen zijn:

  1. Beperkte sociale interactie: Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het maken en onderhouden van oogcontact, het begrijpen van non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, en het tonen van interesse in het delen van ervaringen met anderen. Ze zijn wat meer in zichzelf gekeerd en spelen graag alleen.
  2. Beperkte communicatievaardigheden: Dit kan zich uiten in een vertraagde ontwikkeling van gesproken taal, een beperkte woordenschat, herhaaldelijk gebruik van bepaalde zinnen (echolalie), moeite met het initiëren of reageren op gesprekken, en moeite met het begrijpen van figuurlijke taal.
  3. Herhalend gedrag en interesses: Kinderen met autisme kunnen een sterke voorkeur hebben voor routinematige activiteiten, repetitieve bewegingen zoals handfladderen of wiegen, obsessief vasthouden aan specifieke objecten of onderwerpen, en een rigide vasthouden aan bepaalde schema’s of patronen.
  4. Sensitiviteit voor sensorische prikkels: Sommige kinderen met autisme kunnen overgevoeligheid vertonen voor bepaalde sensorische prikkels zoals licht, geluid, aanraking of geur. Anderen kunnen juist ondergevoeligheid ervaren en minder responsief zijn op sensorische input.