Deze ooit veel gekozen Nederlandse meisjesnaam is in 2024 totaal niet meer in trek

08.07.2024 19:20
kost 5 dagen crèche

Ooit was het een ware hit in de lijstjes met meisjesnamen, maar inmiddels wordt de naam niet meer gekozen. Gekelderd in de top tien, lijkt de naam haar beste jaren te hebben gehad.

En dat is de naam Karlijn.

Karlijn is een meisjesnaam van Nederlandse oorsprong. Het is een verkleinwoord van de naam Karla, wat een vrouwelijke vorm is van Karel. De naam Karel heeft Germaanse wortels en betekent “vrije man” of “vrij man”. In deze context kan Karlijn worden geïnterpreteerd als “kleine vrije vrouw” of “vrij mannetje”.

Na 1970 kwam de vrouwelijke variant Karlijn op, die vrij snel populair werd. In totaal komt deze naam 4.500 keer voor, maar in 2023 kregen nog maar 28 meisjes deze naam. In 1992 kregen er nog bijna 200 meiden deze voornaam, maar sindsdien is de populariteit afgezwakt. Dat gebeurt met veel namen die in de jaren negentig helemaal hot waren.

Deze Nederlandse meisjesnaam is het nu wel

Hoewel het toeschrijven van karaktereigenschappen aan een naam altijd een vorm van stereotypering is, worden mensen met de naam Karlijn vaak gezien als vriendelijk, zorgzaam en creatief. Ze zijn sociaal ingesteld en houden van harmonie en samenwerking. Er zijn wel varianten op de naam die populairder worden. Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn en voor jongens Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als de verbastering Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden.