Vanaf deze leeftijd hoeft je kind in de auto niet meer in een kinderzitje

02.12.2023 11:41

Tot wanneer is het aan te raden om je kind in de auto te vervoeren in een kinderzitje? Je kunt denken aan een grote kinderstoel met gordels, maar ook de verhogingen voor wat grotere kinderen.

De Rijksoverheid heeft er een duidelijke richtlijn voor.

‘Kinderen tot 1,35 meter moet je in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of je kind in je eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.’ Het gaat dus niet zozeer om leeftijd, maar om de lengte van je kind. Vanaf 1.35 meter kan je kind veilig in de gordel zitten. Kinderen zijn dan meestal ongeveer 8 jaar oud.

En voorin mag dus ook

Je mag kinderen zowel voorin als achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Heeft de zitplaats van het kind een airbag (wat voorin meestal wel zo is)? Dan mag je het kind alleen achterstevoren vervoeren als je de airbag hebt uitgeschakeld.

Wat voor zitje dan het beste is? Een autokinderzitje is een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Je bent verplicht om een kinderzitje te gebruiken dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Controleer bij de aankoop van een autostoeltje of het een goedgekeurd model is. Op het oranje label van het stoeltje staat dan ECE 44/03 of 44/04. Autostoeltjes van het type i-Size zijn ook goedgekeurd.

Bron: Rijksoverheid