‘Deze stoere meisjesnaam is behoorlijk onbekend en dat snap ik eerlijk gezegd wel’

01.07.2024 13:12

Een best bijzondere meisjesnaam die mijn aandacht trok, want ik ken iemand die haar dochter dus zo heeft genoemd. Ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren op deze naam. Ik kan in ieder geval wel honderd leukere meisjesnamen bedenken.

Ze heet namelijk Tet. Een naam die zowel onbekend is voor jongens als voor meisjes. Jongens heten vaker Ted, Teddy of Teddie.

Tetje. Tettie? Nou, ik weet niet hoor, maar Tess klinkt dan al duizend keer leuker. Waar de naam vandaan komt? In Vietnam is Tet een afkorting van “Tết Nguyên Đán,” wat het Vietnamese Nieuwjaar betekent. Het is de belangrijkste en meest gevierde feestdag in Vietnam. Als voornaam kan Tet dus een sterke culturele en feestelijke connotatie hebben. Volgens de Nederlandse Voornamenbank komt de naam minder dan vijf keer voor als voornaam in Nederland.

Maar ja, natuurlijk zeg je niet hardop tegen een kennis dat je haar gekozen babynaam vreselijk vindt. Maar ben blij dat mijn kinderen niet zo heten, in ieder geval. Ach ja, ieder haar eigen smaak en keuze. Al hoop ik maar dat ze er later niet mee gepest wordt, met zo’n stoere, aparte naam.’