Deze ouderwetse unisex-naam wordt nauwelijks nog gekozen

06.06.2024 15:02

Vroeger kende je heel veel jongens en meiden die zo heetten, maar nu hoor je de naam minder en minder. Sommige namen blijven populair door de jaren heen, terwijl andere langzaam uit de mode raken. Eén van de unisex-namen die vroeger veel vaker werd gekozen, maar nu nauwelijks nog voorkomt, is de naam ‘Robin’.

Robin is van oorsprong een Germaanse naam. Robin is een van de weinige namen die echt als uniseks kan worden beschouwd, en het heeft een unieke charme doordat het zowel voor jongens als meisjes even geschikt en aantrekkelijk is. Het is afgeleid van de oude Franse naam Robyn, die op zijn beurt afkomstig is van de naam Robert. Naast de etymologische betekenis, is Robin ook de Engelse naam voor het roodborstje, een kleine zangvogel die geliefd is vanwege zijn heldere rood-oranje borst en vrolijke gezang. Dit geeft de naam een natuurlijke, vriendelijke connotatie.

Robin is vooral populair in Engelssprekende landen zoals de Verenigde Staten, Canada, en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Maar de trend lijkt wat af te zwakken. In de jaren 1960 en 1970 was de naam bijzonder populair in veel westerse landen, zowel voor jongens als voor meisjes. In 2022 werd de naam in Nederland nog maar 98 keer aan jongens gegeven en 79 keer aan meisjes.

Robin heeft een speelse, doch elegante klank. Het kan zowel stoer als lieflijk zijn, afhankelijk van de persoonlijkheid. Jammer dat de naam minder vaak wordt gekozen? Tijd voor een comeback in 2024?