Steeds meer vrouwen kiezen voor lotusgeboorte: placenta en navelstreng blijven nog week zitten

25.02.2022 13:22

Een lotusgeboorte is steeds hipper in Nederland. Het houdt eigenlijk in dat je de navelstreng na de geboorte niet doorknipt.

Je houdt daarmee de navelstreng intact en je laat deze aan de placenta zitten. De placenta bewaar je, net zolang tot het vanzelf loslaat.

Dat duurt gemiddeld een dag of vier, maar het kan ook tien dagen duren. De placenta bewaar je dan in een mandje, je wikkelt het in een doek en na 24 uur was je het schoon met warm water. Daarna smeer je in met een dikke laag zout en die zoutlaag vervang je elke dag. Zo ruik je het minder. Je kunt er eventueel takjes rozemarijn of lavendel bij leggen.

Vrouwen kiezen hiervoor omdat voedingsstoffen via de placenta zo nog aan het kind gegeven worden. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25% tot 30% bloed van de baby. Laat je de navelstreng intact, dan kan het bloed uit de placenta na de bevalling nog aan het kind gegeven worden. Over een gekke navel hoef je je ook geen zorgen te maken. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een kindje waarbij de navelstreng na de geboorte is doorgeknipt. Het belangrijkste is dat jij en je partner er helemaal achter staan, want een placenta een paar dagen met je meedragen, is niet niets.

Bron: Placenta.nl

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!