Slim en lief: witte meisjes krijgen het vaakst complimenten in de klas

28.11.2023 19:56

Dat een juf niemand mag voortrekken, staat voorop. Toch gebeurt het blijkbaar meer dan je denkt: witte meisjes zouden de meeste complimenten krijgen in de klas.

Witte meisjes krijgen in hun basisschoolrapport veel vaker een compliment van hun meester of juf dan witte jongens of kinderen met een migratieachtergrond. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leiden.

Een onderzoeker was benieuwd naar de verschillen tussen meisjes en jongens, maar ook tussen kinderen met een migratieachtergrond en Nederlandse kinderen. De uitkomst blijkt schokkend: jongens krijgen vaker commentaar mee, terwijl meisjes de hemel in geprezen worden. “Witte meisjes kregen relatief vaak opmerkingen als ‘je bent een lieve, slimme meid’ of ‘je bent heel behulpzaam’. Bij jongens stond vaker: ‘Je moet netter worden en je huiswerk beter maken’.”

Jongens en meisjes zijn hetzelfde

Het is zorgelijk, want op de basisschool wordt een basis gelegd voor iemands hele toekomst. En het rare is dat er in de grote lijnen geen verschillen zijn in het IQ en het gedrag tussen jongens en meisjes. “Over meisjes wordt vaak gedacht dat ze ijverig zijn en netter werken. Jongens worden eerder gezien als druk en ze zouden zich vaker misdragen, ook als er geen feitelijk verschil in gedrag is.”

Ook mensen met kleur worden niet gelijk behandeld in de klassen, zegt de onderzoeker. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 80 procent van de kinderen van hoogopgeleide ouders vwo-advies krijgt. Van de kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond krijgt 75 procent vmbo- of praktijkonderwijs advies.

Bron: RTL Nieuws