Premature tweeling weegt nog geen 500 gram bij de geboorte, maar overleeft

30.01.2020 11:31

Soms hoor je bevallingsverhalen die je amper kunt geloven. Premature baby’s van nog een halve kilo die overleven en gezonde, blije kinderen worden? Bijzonder én mooi.

Een tweeling wordt gemiddeld met 36 weken geboren. Maar niet iedere moeder heeft dat geluk: soms komen kinderen veel te vroeg ter wereld. En dan is de overlevingskans niet altijd even groot.

In Nederland vinden artsen baby’s die na 23 weken zwangerschap worden geboren, levensvatbaar. In het Southmead Hospital in Bristol in Engeland werd een tweeling al na die 23 weken geboren.

En juist omdat het een tweeling was, waren de kinderen nog kleiner dan gemiddeld. Ashley en Joe wogen 403 en 429 gram bij de geboorte. Een eenling dat na 40 weken zwangerschap wordt geboren, weegt gemiddeld 3,5 kilo. Artsen vertelden moeder Talia dan ook dat de overlevingskans van haar twins ‘vrijwel nihil was’. Maar haar kinderen bewezen het tegendeel. ‘Dit zijn onze wondertjes’, aldus een trotse moeder. De kinderen overleefden de premature geboorte, nadat ze ruim 100 dagen op de intensive care leefden. Talia: ‘We waren voorbereid op het ergste, maar elke dag dat ze bleven leven, hadden we meer hoop’.

De twee jongens zijn inmiddels thuis en maken het goed. Moeder Talia: ‘Ze zijn heel vrolijk en lief. Ik wil anderen die in een zelfde soort situatie zitten hoop geven met ons verhaal. Geef niet te snel op: wonderen bestaan’.

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

Bron: Nederlands Tweelingen Register VU