Heb je overdag seks? Dan zou je eerder zwanger worden van een meisje

10.03.2024 12:08

Heb je in de avond seks? Dan word je eerder zwanger van een jongetje. De kans op een meisje zou groter zijn als jullie overdag seksen.

Tja, of het altijd klopt? Vast niet. Maar leuke bakerpraatjes zijn het wel.

Geslachtschromosomen (X en Y) worden bepaald door de vader en dragen bij aan het geslacht van het kind. Bij bevruchting is het geslacht van het kind dus al bepaald. Dat gaat dus allemaal ontzettend snel: die ene zaadcel die het eitje bevrucht, beslist of je een zoon of dochter krijgt.

Seks voor je eisprong of niet

Er is enig bewijs dat suggereert dat zaadcellen met een Y-chromosoom (die mannelijke embryo’s produceren) zich sneller kunnen voortbewegen dan zaadcellen met een X-chromosoom (die vrouwelijke embryo’s produceren). Dit komt omdat zaadcellen met een Y-chromosoom iets kleiner zijn en minder DNA bevatten dan zaadcellen met een X-chromosoom, waardoor ze lichter zijn en mogelijk sneller kunnen zwemmen. Dit heeft geleid tot enkele theorieën over geslachtsselectie tijdens de conceptie. Bijvoorbeeld, sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat als geslachtsgemeenschap vlak voor of op het moment van ovulatie plaatsvindt, wanneer de omgeving van de baarmoederhals gunstiger is voor zaadcellen met een Y-chromosoom vanwege de pH-waarde, temperatuur en andere factoren, dit de kans zou kunnen vergroten op het verwekken van een jongen. En dat zou dus inhouden dat als je seks hebt vóór je eisprong, je eerder zwanger wordt van een meisje. Heb je seks net na je ovulatie, dan is de kans op een zoon weer groter.

Bron: UMC