Onderzoek bewijst: het oudste kind is het vaakst het hoogst opgeleid

30.03.2021 13:25

Dat er verschillen zijn in je kinderen, weet je als moeder als geen ander. Maar wist je dat je oudste kind 1 groot voordeel heeft in zijn of haar leven? Ze zijn namelijk vaak later in hun leven het hoogst opgeleid van het gezin.

Ofwel: de oudste leert het beste en het hardste door. Want in gezinnen met meer dan 1 kind, zijn de oudste het vaakst het hoogst opgeleid.

Studeren maar

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. En dan geldt vooral dat de oudste het langste studeert op WO niveau, als er 1 of 2 jongere broers of zussen zijn. ‘Eerstgeborenen en kinderen uit een gezin met 2 of 3 kinderen hebben meer kans op een hoge opleiding, hoger beroepsonderwijs (hbo) of universiteit (wo), dan kinderen uit een groter gezin, zo blijkt uit nieuw CBS-onderzoek.’ Dus zijn de gezinnen groter dan 3 kinderen, dan is dit juist weer níet zo. In gezinnen met 6 of meer kinderen is de kans op het afronden van een hoge opleiding gemiddeld het kleinst. Zeker de later geborenen in grote gezinnen (5 of meer kinderen) hebben gemiddeld de laagste kans op een hbo/wo-diploma.

Enig kind

En gezinnen met 1 kind? Dan gaat het ook niet altijd op: dus die kleinere broers en zussen hebben toch een grote impact op de oudste. Enig-kinderen bereiken gemiddeld minder vaak een hoog opleidingsniveau dan kinderen die deel uitmaken van een gezin met 2, 3 of 4 kinderen. De gezinnen met 3 kinderen zijn het beste af, als het puur gaat om studeren en diploma’s halen.

Lees ook
Onderzoek zegt: middelste kinderen zijn het succesvolst

Bron: CBS