Uit onderzoek blijkt dat het opvoeden van jongens minder geld kost dan het opvoeden van meisjes

11.06.2024 16:27

Kinderen zijn ontzettend leuk, natuurlijk. Maar ze zijn wel duur. Studies zoals die van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), die schatten dat de kosten van een kind tot de leeftijd van 18 jaar kunnen variëren van ongeveer €50.000 tot €100.000. En dan zouden meisjes zelfs iets ‘duurder’ zijn dan jongens.

Al zijn de verschillen wel klein en verschilt het per kind: toch is er iets voor te zeggen. Meisjes hebben over het algemeen meer interesse in kleding, mode en make-up, waardoor je hier meer geld aan kwijt bent.

Er zijn meer verschillen: in sommige onderzoeken wordt aangegeven dat meisjes mogelijk vaker gebruikmaken van bepaalde gezondheidszorgdiensten of meer nadruk leggen op onderwijsgerelateerde uitgaven, zoals bijlessen of studiemateriaal. Er is een perceptie dat meisjes vaker betrokken zijn bij kostenintensieve activiteiten zoals danslessen, paardrijden, en kunst- en handwerklessen. Jongens zouden mogelijk meer kiezen voor sportactiviteiten, die ook duur kunnen zijn, maar vaak wordt aangenomen dat ze minder bijzonder en daardoor goedkoper zijn. DE meeste jongens kiezen namelijk voor voetballen of tennis, en dat is goedkoper dan paardrijden, om maar iets te noemen.

Kosten van het opvoeden van jongens

Als we aannemen dat de gemiddelde kosten voor een kind ongeveer €75.000 bedragen (een gemiddelde tussen de €50.000 en €100.000), en als we veronderstellen dat meisjes ongeveer 5-10% duurder zijn dan jongens, dan zou het opvoeden van een meisje kunnen variëren tussen €78.750 en €82.500, terwijl het opvoeden van een jongen rond de €75.000 zou blijven.

Maar, let wel:

  • Individuele Variatie: Elke familie is anders, en individuele keuzes kunnen de kosten aanzienlijk beïnvloeden.
  • Sociaal-Economische Status: Hogere inkomensgezinnen kunnen meer uitgeven aan hun kinderen in vergelijking met lagere inkomensgezinnen.
  • Culturele Factoren: Culturele normen en waarden kunnen ook een rol spelen in de uitgavenpatronen.