Onderzocht: je kunt minder goed plannen en organiseren als je zwanger bent

09.10.2023 09:58

Als je zwanger bent gebeurt er een hoop in je lijf. Je bent een mens aan het maken, natuurlijk. Maar er speelt zich ook een hoop af in je brein.

En dat heeft alles te maken met gierende hormonen.

Er is een aantal studies dat zegt dat meerdere gebieden in je brein tijdens je zwangerschap en na je bevalling veranderen, waarschijnlijk door de hormoonschommelingen. Dit zijn met name de hippocampus, de temporale kwab, de amygdala, de posterieure cingulate cortex, de prefrontale gebieden, de inferieure frontale gyrus, de insula, de hypothalamus en het stratum. De vier happy hormonen zijn:

  • Endorfine
  • Serotonine
  • Dopamine
  • Oxytocine

Hormonen zijn belangrijk voor je moedergeluk. Dankzij stofjes als oxytocine, endorfine en serotonine voel je je bewezen gelukkiger. Vooral oxytocine is interessant in je zwangerschap: het heet niet voor niets het liefdeshormoon. Oxytocine wordt aangemaakt als je met iemand knuffelt of als je kind je een natte kwijlkus geeft. Onderzoekers stellen dat het niveau van oxytocine in het eerste trimester van je zwangerschap voorspelt hoe goed de band tussen jou en je baby is in de eerste maand na de geboorte. Moeders die een hoger niveau van oxytocine hebben, tonen meer warm moederlijk gedrag, zoals het zingen van een liedje, je kind op een bepaalde manier badderen en veel aan je kind denken. We kunnen onszelf een oxytocine-boost geven door activiteiten als: een ander persoon aanraken, knuffelen met iemand, een massage krijgen, je huisdier aaien, een diepe connectie voelen met een ander, yoga, bewegen, mediteren, dankbaarheid uitspreken, deel uitmaken van een groep waar je graag bij hoort, seks hebben, zingen, dansen, tuinieren, vrijwilligerswerk doen, geven, een compliment krijgen… De lijst is eindeloos en voor iedereen net anders, maar het houdt met name in dat je tijd doorbrengt met diegene die het dichtst bij je staan in het leven en dat je ontspant.

Betere keuzes maken in je leven? Lees alles over je eigen geluk als moeder in bestseller Happy Mom

–          Oxytocine vermindert angst (voor je bevalling).

–          Oxytocine versnelt het herstel (na je bevalling). Gewonde hamsters helen twee keer zo snel als ze samen zijn met een broer of zus dan wanneer ze in isolatie zitten.

–          Oxytocine gaat zoete cravings tegen.

–          Oxytocine vermindert antisociaal gedrag.

–          Oxytocine kalmeert

–          Oxytocine gaat het effect van cortisol tegen, het stresshormoon.

Fijn dat al die hormonen door je lijf gieren, maar je hebt een minder sterk geheugen, je kunt je aandacht ergens moeilijker bij houden en je hebt slechtere executieve functies dan vrouwen die niet zwanger zijn. Onder executieve functies (EF) worden de hogere controlefuncties van je hersenen verstaan, zoals logisch denken, analyseren, redeneren, vergelijken en organiseren. Je kunt bijvoorbeeld minder goed plannen, je minder goed concentreren en minder goed je eigen emoties onder controle houden als je zwanger bent. Dit begint al in het eerste trimester en het wordt gedurende de zwangerschap alleen maar erger: je zwangerschapsbrein piekt in het derde trimester.

Bron: Happy Mom