Officieel bewezen: het oudste kind is het makkelijkst

01.05.2021 11:17

De plek in je gezin bepaalt hoe je karakter is, wordt vaak door psychologen gezegd. En daar zit een kern van waarheid in: de oudste dochter is een ander type kind dan de jongste zoon.

En zo blijkt uit onderzoek dat het officieel zo is, dat oudste kinderen vaak het makkelijkst zijn.

Easy peasy

Ze zijn makkelijker op te voeden, omdat ze het beste luisteren naar hun ouders. Dat komt omdat ze zich het verantwoordelijkst voelen voor hun rol in het gezin: zij maakten hun ouders, vader en moeder. Dat zorgde voor veel werk in de babytijd, een ander leven voor papa en mama. Dat voelt een kind. Het tweede kind rolt er als het ware sneller in, omdat de weg al vrij is. Maar daardoor zoekt de middelste vaak meer naar uitdagingen en naar grensoverschrijdend gedrag. De jongste is vaak erg grappig en loyaal naar haar ouders, maar kan wel het meeste kattenkwaad uithalen.

Moederen

Over het algemeen kun je volgens onderzoeker Van den Eerenbeemt stellen dat de oudste zich het meest verantwoordelijk voelt en daardoor in de kindertijd heel makkelijk op te voeden is. “Je ziet vaak dat de oudsten moederen of vaderen over de kleintjes. Ze werpen zich in het latere leven vaak op als de stem van de ouders. Bij het verdelen van de erfenis is de oudste vaak degene die zegt: ik ken ze het langst, en dat zou vader of moeder niet gewild hebben. In gezinnen doet de oudste dat ook vaak, spreken namens de ouders. De oudste is doorgaans ook degene die bemiddelend optreedt bij een scheiding.”

Lees ook
Onderzoek bewijst: de jongste thuis is inderdaad het lievelingetje

Middelste

Vaak voelt de jonste zich het meest geliefd door de ouders, de kleine Benjamin in huis. Altijd vertroeteld, ook al zijn ze inmiddels 30. De oudste is makkelijk én kiest zijn of haar eigen pad in het leven, zonder problemen. De middelste zou volgens onderzoekers nog het ongelukkigst uit de hoek komen: ze voelen zich het minst gezien. Toch zijn er ook voordelen voor de middelste kinderen Ze redden het vaak heel goed, misschien ook wel omdat ze minder druk van hun ouders ervaren dan de andere kinderen. Je ziet vaak dat middelste kinderen al eerder een relatie hebben buiten de deur. Middelsten zijn over het algemeen heel goed in bemiddelen, ze kunnen zowel met de oudste als met de jongste goed overweg.”

Bron: RTL Nieuws