Onderzoek bewijst: de jongste thuis is inderdaad het lievelingetje

12.04.2021 10:53

De oudste thuis? Die is vaak slim, ambitieus, gedreven, geordend en succesvol. De middelste is sociaal, creatief, ijverig, grappig en een dromer. En die jongste dan, van het gezin?

Daarover is veel te zeggen.

De leukste thuis

Want de jongste thuis mag vaak het meest: de oudste kinderen hebben de weg immers al bewandeld en dus krijgt de jonkie in het gezin bij zijn of haar ouders veel voor elkaar. De benjamins van het gezin zijn vaak heel lief, vrolijk, intelligent en zorgzaam. Wat het grappige is: dat vinden ze ook van zichzelf.  Jongste kinderen zijn vaak het lievelingetje omdat ze geloven dat ze het lievelingetje van hun ouders zijn. En daardoor wordt het een soort selffulfilling prophecy. 

Lees ook
Jongste kind in het gezin heeft de meeste kans om miljonair te worden

Kijk maar, mam

Hoe dat werkt? Omdat de jongste vaak het gevoel heeft dat het een goede band heeft met de ouders, is de band met de ouders ook daadwerkelijk sterker. Onderzoekers van de Brigham Young University School of Family keken naar 300 families met twee tieners in het gezin. De tieners werd gevraagd de relatie met hun ouders te beschrijven. En ja, de jongste gelooft erin dat zij het lievelingetje van hun ouders zijn. Ze zijn de kleintjes die altijd vertroeteld worden, ook als ze al volwassen zijn.

Niet nodig

Als de oudste of de middelste in het gezin gelooft dat hij of zij het lievelingetje is, werkt dat helaas niet zo. Alleen de jongste krijgt dat wederzijdse gevoel van de ouders voor elkaar. De oudsten thuis hebben het grootste verantwoordelijkheidsgevoel, ook naar hun jongere broers en zussen toe. De middelsten blijven altijd het meest hun eigen pad kiezen en halen veel geluk uit hechte vriendschappen. Zij hebben minder bevestiging nodig van hun ouders dan de jongsten dat nodig hebben.

Bron: Glamour UK