Nieuwe kinderziekte geeft ernstige ontstekingen: ‘Vooralsnog geen verband met corona’

10.05.2020 11:46

Een nieuwe kinderziekte duikt op in ons land – nadat het ook in andere landen is gesignaleerd. Juist nu zo druk zijn met het coronavirus, krijgen we te maken met een nare ontstekingsziekte.

In Nederland zijn in de afgelopen drie weken tien kinderen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis met klachten die doen denken aan de zeldzame ontstekingsziekte kawasaki. Dat zorgt voor ontstekingen van de bloedvaten door het hele lichaam. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken kan het ernstig worden. Een serieuze ziekte, dus. Twee kinderen liggen op de intensive care met deze aandoeningen.

Kinderimmunoloog Taco Kuijpers zegt tegen RTL Nieuws: “De kinderen hadden bloeddrukproblemen, maagproblemen of problemen met de hartfunctie. Deze klachten doen denken aan de ziekte van Kawasaki. Dat is een zeldzame, maar bekende ziekte, die bij de juiste behandeling een goed herstel kent.” Vooralsnog lijkt er geen verband te zijn met het coronavirus, hoewel buitenlandse artsen dat wél dachten. Alle Nederlandse kinderen met de nieuwe kinderziekte zijn getest op corona: “Maar géén van hen bleek het virus te hebben”.

Het is dus nog geen reden tot paniek. “In Nederland worden normaal gesproken jaarlijks zo’n 80 tot 90 kinderen opgenomen in het ziekenhuis met de ziekte van Kawasaki. We zien nu dat het er relatief gezien iets meer zijn dan normaal. Maar nog steeds gaat het om enkele gevallen.”

Bron: RTL Nieuws

De mooiste mama-ketting voor de liefste mama: