In Nieuw-Zeeland krijg je betaald verlof om te rouwen na een miskraam

25.03.2021 14:39

Een kindje verliezen is het moeilijkst denkbare voor een moeder. In Nieuw-Zeeland pakken ze dat vanaf nu op een bijzondere manier aan. 

Daar krijgen moeders namelijk verlof om te rouwen na een miskraam.

Erkenning is mooi

De moeders krijgen dan 3 dagen betaald verlof van hun werk, zo is besloten in een nieuwe wet. Volgens een van de voorstanders van dit initiatief, Ginny Andersen, is het belangrijk dat het verdriet van ouders wordt erkend met een speciaal verlof. “Het verdriet dat met een miskraam gepaard gaat, is geen ziekte; het is een gemis”, zei ze woensdag. “Dat verlies kost tijd – tijd om fysiek te herstellen en tijd om mentaal te herstellen; tijd om te herstellen met een partner.”

Het verlof is er niet voor vrouwen die zelf kiezen voor abortus. Parlementslid Jan Logie zegt over het doorbreken van het taboe dat er nog op rust op miskramen en vroeggeboortes: “Het is een ongelooflijk normale ervaring, maar normaal betekent niet gemakkelijk; het betekent niet zonder pijn. We hebben lange tijd, door stilte en stigma, vrouwen – voornamelijk vrouwen – gedwongen om gewoon te doen alsof het niet is gebeurd.”

Lees ook
Vrouw bloedt 5 maanden in zwangerschap maar kreeg géén miskraam

Bron: LINDA

In samenwerking met Mama Magazine