Niet ongesteld, maar ook niet zwanger: hoe kan dat?

06.04.2021 11:28

Als je geen anticonceptie gebruikt en wel een actief seksleven hebt, kun je elke maand weer zwanger worden. En als je menstruatie dan een paar dagen uitblijft, dan zul je al gauw denken dat je ook echt zwanger bent. 

Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Soms word je niet ongesteld, maar ben je ook niet zwanger. Hoe kan dat?

De menstruatiecyclus heeft ongeveer 28 dagen, maar het kan zijn dat het soms iets langer duurt, dus dat je na een aantal dagen toch nog ongesteld wordt. En je kunt je soms ook wat vergissen in de dagen dat je vorige menstruatie is begonnen, waardoor het al snel lijkt over je te laat bent. Als je niet ongesteld wordt, betekent dat dat er geen eisprong heeft plaatsgevonden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kort geleden bent gestopt met de pil, waardoor er nog hormonen in je lijf zitten.

Als je niet menstrueert maar je zwangerschapstest is ook negatief, kan je hormoonhuishouding van slag zijn. Dit heeft meerdere oorzaken:

 1. Hormonale schommelingen
  Je bent in disbalans door bijvoorbeeld stress of omdat je net bent gestopt met de anticonceptie.
 2. Afvallen
  Als je afvalt of juist erg aankomt, zijn je hormonen vaak ook van slag. Wat je eet of juist niet eet, heeft veel impact op je hele lijf.
 3. Slecht slapen
  Onregelmatigheden zijn niet goed voor het lichaam. Als je onregelmatig slaapt en wakker bent, past de menstruatiecyclus zich daarop aan.
 4. Sporten
  Als je extreem veel sport, dan kan je lichaam daar ook mee schommelen in de menstruatie.
 5. Medicatie
  Bepaalde medicijnen zoals antidepressiva en antipsychotica kunnen ervoor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt.

Er zijn dus veel redenen waardoor je niet ongesteld bent geworden op de dag dat je het had moeten worden. Als je menstruatie langer dan 1 maand uitblijft en je bent niet zwanger, bel dan met je huisarts.

Lees ook
Ovulatiepijn? Zó kun je precies voelen wanneer je je eisprong hebt

Bron: Zwangeren Portaal