Ovulatiepijn? Zó kun je precies voelen wanneer je je eisprong hebt

12.03.2021 13:28

Als je niet meer aan de anticonceptie zit en misschien wel zwanger wilt worden, dan kun je je eigen lijf goed in de gaten houden. Je kunt namelijk je eisprong zelf voelen, als je weet waar je op moet letten.

En dat is natuurlijk ontzettend handig als je seks wilt hebben op precies de juiste dag in je cyclus.

Duurt maar even

De eisprong voelt als wat pijn in je onderbuik: een stekend gevoel ter hoogte van een van de twee eierstokken. Het lijkt op je menstruatiepijn, maar het is niet helemaal hetzelfde. Het is een soort kramp, maar wel wat hoger en meer aan de zijkanten van je buik. Je ovulatie is gemiddeld zo’n 14 dagen voordat je weer ongesteld moet worden, dus als je rond die dagen opeens zo’n kramp of steek voelt, dan kun je ervan uitgaan dat dit je ovulatiemoment is. De ovulatiepijn duurt vaak maar een paar uur, maar sommige vrouwen kunnen er de hele dag of zelfs meer dan een dag last van hebben. Wat je voelt is dat in de eierstok een rijp eiblaasje openbarst en er een eicel vrijkomt. Die eicel gaat door je eileiders naar je baarmoedermond. Wordt het eitje onderweg bevrucht door een zaadje, dan nestelen ze zich samen in je baarmoeder. Wordt dit door je baarmoeder geaccepteerd, dan ben je zwanger. Wat een magisch proces, nietwaar? En het gebeurt allemaal zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Checken

Sommige vrouwen hebben er weinig last van, maar als je je lichaam goed kent, kun je op die 14e dag van je cyclus extra letten op wat je voelt. Wil je zwanger worden, dan kun je het beste seks hebben gelijk nadat je deze pijntjes voelt. Er zijn nog meer tekenen en signalen waar je op kunt letten als je rond die dagen je wat anders dan anders voelt:

  • Je hebt veel vaginale afscheiding, wat 3 tot 4 dagen voor je eisprong begint en 1 tot 2 dagen erna aanhoudt.
  • Je kunt misselijk of extra moe zijn
  • Ook hoofdpijn is een teken van ovuleren
  • En als je het zeker wilt weten; meet je temperatuur. Dit moet je je hele cyclus doen om te weten wat je normaal meet. Op de dag van je ovulatie is je lichaamstemperatuur wat hoger. Zeg dat je normaal gesproken rond de 37,1 graden meet, dan zal je temperatuur als je ovuleert bijvoorbeeld 37,5 graden zijn.

Lees ook
Superfoetatie komt zelden voor, maar het kán: zwanger worden als je al zwanger bent

Bron: Zwangeren Portaal