Waarom niet elke baby direct na de geboorte huilt

02.01.2022 14:30

Als je baby wordt geboren, dan is het eerste waar ouders op letten vaak of het baby’tje huilt. Want dat is een goed teken, toch?

Ja, zeker. Toch is er niet gelijk iets vreselijks aan de hand als je baby niet direct na de geboorte huilt. Huilen is een teken dat de longetjes goed werken.

Omdat de longen zich als laatste orgaan echt ontwikkelen in de baarmoeder, is het belangrijk voor artsen om te kijken of dit ook goed werkt. Zeker bij te vroeg geboren kinderen is dit het geval. Maar als de ademhaling en de hartslag goed zijn, dan hoeft een kind niet per se te huilen als het net ter wereld is gekomen. Het is een goed teken als het wel gebeurt, maar maak je niet direct erge zorgen als het huilen even wegblijft.

Een baby huilt misschien niet meteen omdat het is gekalmeerd door pijnmedicatie, als er iets om het nekje heeft gezeten of als de moeder lang heeft moeten persen. Dat zijn allemaal dingen waardoor de baby minder zuurstof heeft en dus minder lucht heeft om het op een huilen te zetten’, zegt gynaecoloog Yvonne Bohn. Verder kan het ook uitmaken wat er gelijk na de geboorte met het kindje gebeurt. Als het huid-op-huidcontact krijgt met de moeder, zal het ook sneller getroost worden. Als het kind mee moet met artsen, dan is de kans groter dat het huilt omdat het allemaal vreemd is en overweldigend wat er gebeurt, zo in de eerste momenten buiten de donkere en veilige baarmoeder.

Bron: Famme

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!