Mombrain of geheugenproblemen door corona?

08.06.2023 11:40
geheugenproblemen corona

We hoeven je niet te vertellen dat mombrain een echt fenomeen is. Het ene moment weet je precies wat je moet zeggen, het volgende moment ben je kwijt waar je verhaal over ging. Sleutels in de koelkast? Check. Met je sloffen aan naar buiten lopen? Check. We wijten het aan mombrain, maar uit onderzoek blijkt dat geheugenproblemen en concentratieproblemen een langetermijneffect van corona kunnen zijn.

In het eerste kwartaal van dit jaar, bezochten 24 procent meer mensen de huisarts met concentratie- en geheugenproblemen dan in 2020. GGD’en, het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel denken dat dit een langetermijneffect van de coronapandemie is, zo meldt RTL Nieuws. 

Geheugenproblemen door corona

Vooral in de groep mensen tussen de 25 en 45 jaar en mensen tussen de 45 en 75 jaar is de stijging in geheugen- en concentratieproblemen te zien. Mensen tussen de 25 en 45 jaar gaan 31 procent vaker naar de huisarts dan voor corona. Voor de groep tussen de 45 en 75 is die stijging zelfs 40 procent. Jongeren tot 25 jaar hebben het minste last van de problemen.

LEES OOK: Psycholoog: ‘Masturberen binnen een relatie is juist belangrijk – het is geen vreemdgaan’

Lockdowns en besmettingen

Onderzoekers kunnen niet een eenduidig antwoord geven op waarom deze problemen meer voorkomen. Maar ze gokken op twee mogelijkheden: het zou te maken kunnen hebben met de coronabesmettingen. Dit soort problemen zouden een langetermijneffect van de besmetting kunnen zijn. Anderzijds zou het ook aan de coronamaatregelen kunnen liggen. Door de lockdowns zijn we een tijd onze structuur en sociale contacten kwijt geweest. Mensen die al last hadden van lichte geheugenproblemen, gingen in coronatijd harder achteruit.

Natuurlijk geldt: heb je veel last van je geheugen- en concentratieproblemen? Bezoek dan altijd een specialist.

LEES OOK: Psycholoog: ‘Masturberen in een relatie is belangrijk – het is geen vreemdgaan’

Gevalletje mombrain? Dit kun je doen

Heb jij het idee dat het niet door de coronabesmettingen of maatregelen komt, maar puur door het feit dat je moeder bent? Dan heb je last van een mombrain. Gelukkig zijn er zat dingen die je dan kunt doen! Wij sommen een lijstje voor je op:

  • Neem de tijd en wees lief voor jezelf
  • Maak lijstjes
  • Plan vooruit
  • Zorg voor een routine
  • Vraag om hulp
  • Me-time
Bron: RTL Nieuws