Deze meisjesnaam was vroeger charmant, nu wordt geen baby zo genoemd

19.03.2024 12:34

Deze meisjesnaam is charmant en ontzettend populair geweest in ons land, maar inmiddels lijkt ze over haar hoogste piek heen te zijn. De naam komt minder vaak voor.

Er heten dus wel nog veel volwassen vrouwen zo, maar baby’s worden amper nog zo genoemd. In 2022 werden nog maar 46 meisjes zo genoemd.

De naam is niet meer trendy: Daphne. De naam “Daphne” heeft Griekse oorsprong en is afgeleid van het Griekse woord “daphne” (δάφνη), wat “laurier” of “laurierboom” betekent. In de Griekse mythologie is Daphne ook de naam van een nimf die achtervolgd werd door de god Apollo. Om aan zijn avances te ontsnappen, veranderde ze in een laurierboom. Vanwege deze mythe wordt de naam “Daphne” soms ook geassocieerd met betekenissen als “overwinning” of “bescherming”. De naam draagt dus zowel een natuurlijke als een mythologische connotatie met zich mee.

Kwam de naam tien jaar geleden nog 100 keer in een jaar voor bij baby’s die werden geboren, nu zijn het er maar tientallen. Sinds 2018 heeft deze naam een echte dip meegemaakt en hoewel Daphne vrij tijdloos is, komt de naam waarschijnlijk niet meer terug als nieuwe trend.