Mazelen bij een baby: vaak begint deze ernstige ziekte met deze 2 symptomen

22.03.2024 10:06

Er gaan steeds vaker virussen rond zoals de mazelen. Hier kunnen baby’s voor worden ingeënt, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om dat niet te doen. De ziekte kan erg gevaarlijk zijn.

Wat zijn de eerste symptomen waar je op moet letten? Hoe merk je of je baby de mazelen heeft en wanneer je dus moet ingrijpen?

Eerste symptomen van de mazelen bij een baby

Meestal begint het met twee signalen: koorts en verkoudheid. Dat hebben baby’s natuurlijk wel vaker, zeker als ze naar de crèche gaan. Maar toch is het goed om dit in de gaten te houden.

De duidelijkste symptomen kunnen zijn:

  1. Hoge koorts. Dus echt boven de 39 graden.
  2. Loopneus.
  3. Hoesten.
  4. Rode, waterige ogen (conjunctivitis).
  5. Uitslag die begint op het gezicht en zich verspreidt over het lichaam.
  6. Verlies van eetlust.
  7. Algeheel gevoel van malaise en prikkelbaarheid.

Mazelen is een besmettelijke virale ziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het treft mensen van alle leeftijden, inclusief baby’s. Baby’s die nog niet zijn gevaccineerd tegen mazelen, lopen een verhoogd risico op infectie. Deze ziekte kan ernstige complicaties veroorzaken bij baby’s, zoals longontsteking, oorontsteking, encefalitis (hersenontsteking) en in zeldzame gevallen zelfs overlijden.

Gelukkig kun je je kind beschermen dankzij het aanbevolen vaccinatieschema. De eerste dosis van het mazelenvaccin wordt meestal gegeven op de leeftijd van 12 tot 15 maanden, gevolgd door een tweede dosis op de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Als er een uitbraak is of als er sprake is van een hoog risico, kan het mazelenvaccin op een eerdere leeftijd worden toegediend. Als een baby symptomen van mazelen vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Bron: RIVM