Mag je Skyr eten in je zwangerschap?

13.12.2023 11:35

Het lijkt op yoghurt maar het zou net iets gezonder zijn: Skyr. Er zitten weinig suikers en vetten in, maar mag je het ook eten tijdens je zwangerschap?

Skyr is een IJslands zuivelproduct dat qua textuur en smaak lijkt op yoghurt. Het wordt vaak beschouwd als een gezonde bron van eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen. Over het algemeen wordt Skyr als veilig beschouwd om te consumeren tijdens de zwangerschap, net zoals veel andere zuivelproducten. Het kan zelfs goed zijn voor de botontwikkeling van je baby.

Skyr staat bekend om zijn hoog eiwitgehalte. Het is een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, die belangrijk zijn voor de opbouw en het onderhoud van spieren en weefsels. Essentieel voor de ontwikkeling van botten en tanden van je baby is calcium. Zuivelproducten, tofu, noten, zaden en donkergroene bladgroenten zijn goede bronnen van calcium – maar Skyr in principe dus ook. Helemaal veilig om te eten, dus, met die baby in je buik.

Skyr in je zwangerschap mag, maar let op

Toch zijn er drie dingen waar je op moet letten:

  • Kies voor gepasteuriseerde producten: Vermijd ongepasteuriseerde zuivelproducten tijdens de zwangerschap, omdat deze bacteriën kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor jou en de baby.
  • Controleer de versheid: Zorg ervoor dat het product vers is en binnen de houdbaarheidsdatum valt.
  • Voeg variatie toe: Hoewel Skyr een gezonde keuze kan zijn, is het ook goed om te variëren in zuivelproducten, zoals yoghurt, melk en kaas, om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Lees ook: Is een bloedneus bij een baby onschuldig of moet je de dokter bellen?

Bron: Voedingscentrum