Mag je paracetamol gebruiken als je zwanger bent?

12.04.2023 09:50

Als je zwanger bent, ben je nog steeds jezelf en kun je last hebben van pijn. Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, keelpijn, oorpijn: dan wil je natuurlijk graag pijnstilling om er minder last van te hebben. Paracetamol is altijd goed, maar mag je paracetamol gebruiken als je zwanger bent? 

Het korte antwoord is: ja. Paracetamol kun je veilig gebruiken tijdens de zwangerschap, mits je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijd (3 tot 4 keer per dag 1 of 2 paracetamol van 500 mg.). Paracetamol heeft een koortswerend en pijnstillende werking en het aantal bijwerkingen is nihil.

Het langere antwoord is iets uitgebreider. Ja, je kunt het veilig gebruiken, maar weeg het gebruik van medicatie altijd af tegen de klachten die je ervaart. Er is veel onderzoek gedaan naar paracetamol en in geen enkel onderzoek zijn duidelijke aanwijzingen gevonden voor gevaren voor je ongeboren kindje. Ook zijn er geen nadelige gevolgen gevonden op het verdere verloop van de zwangerschap. Maar er zijn wel wat onderzoeken die elkaar tegenspreken. Daarom is dus het advies: neem paracetamol echt alleen als je heel veel last hebt van de klacht.

Andere pijnstilling gebruiken zwangerschap

Is andere pijnstilling dan ook veilige te gebruiken tijdens de zwangerschap? Dat ligt heel erg aan de situatie. Maar in principe worden ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) afgeraden. Daaronder valt ibuprofen, Advil, Nurofen, diclofenac, Voltaren, Naproxen en Aleve. Heb je extreme klachten? Dan kan het soms nodig zijn dit wel te slikken. Overleg voor gebruik altijd met je arts. Kortom: als je tijdens je zwangerschap pijnstilling moet slikken, ga dan altijd voor paracetamol. In alle andere gevallen: overleg met je arts en/of verloskundige.