Mag je ansjovis eten als je zwanger bent?

15.03.2023 08:51

Je kunt niet alles eten tijdens je zwangerschap en dat weet je zelf ook. Maar soms zijn er van die twijfelgevallen, zoals bijvoorbeeld bij ansjovis. Mag je dat nu wel of niet eten in je zwangerschap? 

Ja, het is over het algemeen veilig om ansjovis te eten tijdens de zwangerschap, zolang het op de juiste manier is bereid en in beperkte hoeveelheden wordt geconsumeerd. Ansjovis bevat veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, omega-3-vetzuren en vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium en vitamine D. Het kan een gezonde aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet voor zwangere vrouwen.

Echter, als je ansjovis wilt eten, moet je erop letten dat het op de juiste manier is bereid en bewaard. Vermijd rauwe ansjovis, omdat deze mogelijk schadelijke bacteriën kan bevatten. Het is het beste om ansjovis te eten die goed is gekookt, gebakken of gegrild, en om te zorgen dat het vers is en op de juiste manier is bewaard. Het is ook belangrijk om de inname van ansjovis te beperken, omdat deze vis een hoog gehalte aan natrium bevat en te veel natrium kan bijdragen aan vochtretentie en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Overleg met je arts of diëtist over de juiste hoeveelheid ansjovis die veilig is om te eten tijdens je zwangerschap.

Omega-3 vetzuren komen vooral voor in vette vis. Maar door het kwikgehalte in een aantal van deze vissen zoals tonijn of zwaardvis kun je die beter niet eten in je zwangerschap. Sardientjes, ansjovis of haring is dan een betere optie. Ansjovis uit een blikje kun je prima eten, maar uiteraard met mate. Artsen raden zwangere vrouwen aan om twee keer per week vis te eten.