Vanaf welke leeftijd vinden artsen een baby oud genoeg voor oorbellen?

28.12.2023 19:56

Als je je kind op jonge leeftijd wil voorzien van echte gaatjes in de oren voor oorbellen, dan kun je die uiteraard laten schieten bij een juwelier. Vinden artsen een baby te jong voor oorbellen?

Is er een minimumleeftijd waar dokters zich aan moeten houden als het gaat om oorbellen bij een baby?

In principe niet. Er is geen specifieke leeftijdsgrens vastgesteld door artsen voor het piercen van de oren bij baby’s. Het besluit om oorbellen bij een baby te laten zetten, is eerder een persoonlijke en culturele keuze en de meeste juweliers doen het vanaf 3 maanden. Sommige ouders kiezen ervoor om de oren van hun baby te laten piercen op zeer jonge leeftijd, terwijl anderen wachten tot het kind oud genoeg is om zelf voor deze beslissing te kiezen.

Baby te jong voor oorbellen?

De meeste dokters vinden 4 maanden voor een baby het jongst om oorbellen te laten schieten, meestal omdat de baby’s dan al gevaccineerd zijn tegen bepaalde ziektes. Het piercen van de oren brengt enige risico’s met zich mee, waaronder het risico op infectie en ongemak voor de baby. Baby’s hebben nog steeds een zich ontwikkelend immuunsysteem, dus het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om infecties te voorkomen. De kans dat een baby koorts krijgt van het piercen van de oren is dan kleiner omdat ze hun tetanusprik dan al hebben gehaald. Om tetanus te voorkomen, wordt je kind in zijn eerste levensjaar vier keer tegen tetanus ingeënt. Dat begint tussen de 6 en 9 weken. Dus de minimumleeftijd voor artsen is 4 maanden.

Weet wel dat de risico’s die bij het zetten van oorbellen voor alle leeftijden geldt, dus ook voor oudere kinderen kan het koorts of infecties veroorzaken. Kies ook voor de eerste oorbellen van goed materiaal, zoals chirurgisch staal, titanium of goud.

Lees ook: Het internet is woest op deze moeders: ze laten gaatjes schieten in de oren van hun baby’s

Bron: WebMD