‘Lange vrouwen hebben meer kans op het krijgen van een tweeling’

06.06.2022 07:10

Als het je ultieme droom is om twee kindjes tegelijk te krijgen, dan kun je gelijk inschatten hoe groot je kansen zijn dat je een tweeling krijgt. 

Want langere vrouwen zouden meer kans hebben op een tweelingzwangerschap, blijkt.

Er worden per jaar ongeveer 2500 tweelingen of meerlingen geboren in ons land. Volgens onderzoekers speelt een hoop mee als een vrouw zwanger wordt van een tweeling: zo zouden genen en leeftijd een rol spelen. Hoe ouder de moeder is, hoe groter de kans op een meerling. Maar dat is niet alles. Ook lichaamsgewicht en de lengte van de moeder spelen een rol. Dit is het geval bij een spontane twee-eiige tweelingzwangerschap.

Want, wat blijkt? Lange vrouwen en vrouwen en vrouwen met een relatief hoog BMI (boven de dertig) hebben meer kans op het krijgen van een tweeling. Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan een hormoon dat de gevoeligheid van de eierstokken vergroot, waardoor er niet één maar twee eicellen tegelijk vrijkomen. En die twee eicellen kunnen dan beide bevrucht worden door een zaadcel. Bij een eeneiige tweeling is 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel: en dit splitst dan. Daardoor lijken eeneiige tweelingen heel veel op elkaar – ze hebben voor 99,9% hetzelfde DNA.

Bron: Ouders van Nu

De leukste witte jurkjes met accessoires voor een luchtige look: