Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

25.05.2021 10:35

Je menstruatie is op zichzelf een teken dat je níet zwanger bent. Maar als je seks hebt terwijl je ongesteld bent, kun je dan wel zwanger worden? 

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: als je geen anticonceptie gebruikt ben je op elke dag van je menstruatie vruchtbaar en is er dus altijd een kans aanwezig dat je zwanger raakt.

Twee weken later

Natuurlijk zitten er in je cyclus dagen waarop je meer kans hebt zwanger te worden, namelijk de dagen rondom je ovulatie. De dagen waarop je menstrueert zijn in principe 2 weken na je ovulatiedagen. Slik je de pil, dan is het een ander verhaal. Wanneer je de pil slikt ben je tijdens je menstruatie wél beschermd tegen een zwangerschap. Dat is je stopweek, de week waarin je geen pil slikt.

Lees ook
Deze ‘gewone dingen’ mag je niet onbeperkt eten in je zwangerschap

Kans is er

In principe kun je dus gewoon zwanger worden als je seks hebt terwijl je ongesteld bent, hoewel de kans klein is. De kans is rond de dagen 12-14 in je cyclus veel groter: je eerste dag menstruatie is dag nummer 1 in je cyclus. Je snapt: niet de meeste kans, maar een kleine kans is er in principe altijd. En zo groot is die kans:

Het hangt af van een aantal factoren zoals:

  • of je voorbehoedsmiddelen gebruikt of niet
  • de lengte van je menstruatiecyclus
  • de duur van je menstruatie
  • wanneer je hebt gevrijd

De lengte van een typische menstruatiecyclus ligt tussen de 28 en 30 dagen. Je bent dus meestal vruchtbaar tussen dag 11 en 21, hoewel dit van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw kan variëren. Als je menstruatie 5 tot 7 dagen duurt en je tegen het einde ervan vrijt, zou je zwanger kunnen raken op dag 11, omdat sperma tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap kan overleven.

Voordat je ongesteld wordt

Maar heb je seks net voordat je ongesteld wordt? Ook dan is de kans heel klein. Als je twee of drie dagen voor je menstruatie seks hebt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven in je ovulatie. Dit betekent dat het einde van je vruchtbare periode kort na je ovulatie valt, en dus niet ervóór.

Bron: Clearblue